Elio Di Rupo verwelkomt Chinese president Xi Jinping in België

30/03/14 om 10:39 - Bijgewerkt om 15:17

De Chinese president Xi Jinping is aangekomen in ons land. Op de luchthaven van Zaventem werden hij en zijn vrouw Peng Liyuan opgewacht door premier Elio Di Rupo (PS).

Elio Di Rupo verwelkomt Chinese president Xi Jinping in België

Premier Elio Di Rupo en Chinsese president Xi Jinping © BELGA

Op de luchthaven van Zaventem is de Chinese president Xi Jinping aangekomen. Hij werd opgewacht door de premier Elio Di Rupo (PS). Van daar ging het naar het koninklijk paleis voor een ontmoeting met koning Filip en koningin Mathilde. Nadien volgt een bezoek aan de Chinese panda's in dierenpark Pairi Daiza.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nauwelijks de voeten gelicht, of daar is de leider van die andere grootmacht al. Het gaat om het eerste bezoek van Xi Jinping aan ons land sinds hij president is en het eerste officiële bezoek van een Chinees staatshoofd aan de Europese instellingen.

Volgens de politie kwamen meer dan driehonderd mensen opdagen aan het Paleizenplein. Er werden traditionele Chinese dansen opgevoerd, onder vlaggen van beide landen. Langs een erehaag van een honderdtal ruiters van het koninklijke escorte te paard arriveerde de wagen met de Chinese president.

Brugge

Zijn doortocht bij de EU is voor maandag. Xi Jinping ziet dan onder meer de voorzitters van de Europese Raad, het Europarlement en de Commissie, respectievelijk Herman Van Rompuy, Martin Schulz en José Manuel Barroso.

Koning Filip verwelkomt Chinese president Xi Jinping

Koning Filip verwelkomt Chinese president Xi Jinping © BELGA

Zijn vrouw Peng Liyuan, een voormalige zangeres, bezoekt op dat moment het Muziekinstrumentenmuseum. 's Avonds volgt een staatsdiner op het Kasteel van Laken. Dinsdag volgt dan het eerste publieke optreden van de Chinese president in Brugge, waar hij zal speechen in het concertgebouw. Voordien staat nog een bezoek gepland aan autofabriek Volvo Gent, dat in handen is van het Chinese Geely. In de vroege namiddag verlaten Xi Jinping en zijn gevolg ons land alweer.

Affiches dansspektakel afgeplakt

Naar aanleiding van de komst van de Chinese president zijn volgens de Belgische Falun Gong-beweging in het Brusselse affiches en vlaggen voor een Chinees dansspektakel bedekt. Het gaat om affiches van de New Yorkse danscompagnie Shen Yun Performing Arts, die in Brussel optreden op uitnodiging van de Belgische Falung Gong-beweging. Falung Gong is een meditatiebeweging ontstaan in China, en die er wordt vervolgd en bestempeld als zijnde sektarisch.

Volgens de Belgische Falung Gong-beweging zijn de affiches en vlaggen ter promotie van het dansspektakel in Brussel bedekt door officiële Chinese vlaggen. Dat gebeurde volgens hen door Chinese studenten. Er was naar verluidt ook druk vanuit de Chinese ambassade om het spektakel in het Théatre National te verbieden. "Ze willen Shen Yun zoveel mogelijk doodzwijgen", zegt Nicolas Schols van de Belgische Falung Gong-beweging over die pogingen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners