Elio Di Rupo trappelt ter plaatse

03/10/11 om 07:32 - Bijgewerkt om 07:32

Formateur Elio Di Rupo en de acht onderhandelende partijen zijn afgelopen weekend geen stap dichter bij een akkoord gekomen. De onderhandelingen zitten muurvast door onenigheid over de juridische splitsing van BHV.

Elio Di Rupo trappelt ter plaatse

© Belga

Na de euforie over het bereikte akkoord over de splitsing van de kieskring BHV is er weinig reden tot juichen nu de acht onderhandelende partijen een overeenkomst moeten bereiken over de juridische splitsing van BHV.

Franstalige rechter

Vooral de MR van Charles Michel ligt dwars. Hij vindt dat hij al genoeg heeft toegegeven bij de splitsing van de kieskring BHV en dreigt er zelfs mee om terug te komen op gemaakte afspraken. De MR hoopt op zijn minst binnen te halen dat Franstaligen bij een conflict automatisch naar een Franstalige rechter kunnen.

Communautair akkoord

Eerder werd gehoopt dat de communautaire onderhandelingen dit weekend konden worden afgerond maar de partijen kwamen zaterdag amper een kwartiertje samen. Zondag werd helemaal niet onderhandeld. De onderhandelaars hopen nu ten laatste woensdag uit te pakken met een communautair akkoord.

Elio Di Rupo wil vandaag in ieder geval vooruitgang boeken. Hij zit na de partijbureau's eerst samen met de Nederlandstalige voorzitters, daarna met de Franstaligen.

Groene minister van Financiën

Het is nu ook uitkijken naar de coalitievorming. Hamvraag blijft deze week of Groen! mee mag in de coalitie. Groen! zelf vindt alvast van wel. Wouter Van Besien droomde dit weekend zelfs hardop van een groene minister van Financiën. Zeker Open VLD wil naar een regering zonder de groenen.

Voor formateur Elio Di Rupo dringt de tijd. Ons land moet op 18 oktober een begroting voorleggen aan Europa. Dat begint zo goed als onmogelijk te worden. (EE)

Lees meer over:

Onze partners