Elio Di Rupo: 'Regering is in grote vorm: we zijn regering van oplossingen'

21/12/12 om 17:13 - Bijgewerkt om 17:13

Een jaar na haar start is de regering-Di Rupo "in grote vorm", zegt premier Elio Di Rupo. En hoewel ze uit zes verschillende partijen bestaat, heeft ze een "gedeelde visie" en is ze in staat beslissingen te nemen.

Elio Di Rupo: 'Regering is in grote vorm: we zijn regering van oplossingen'

© Belga

Een jaar na haar start is de regering-Di Rupo "in grote vorm". En hoewel ze uit zes verschillende partijen bestaat, heeft ze een "gedeelde visie" en is ze in staat beslissingen te nemen. Dat verklaarde premier Elio Di Rupo na afloop van de laatste ministerraad van 2012. "We zijn een regering van oplossingen", verzekerde hij. "Het is niet omdat de zaken complex zijn, dat ze onmogelijk zijn".

Premier Elio Di Rupo was afgelopen week ook al zelfzeker over zijn regering. Hij kreeg de lachers op de hand door te zeggen dat de oppositie niet anders kan dan "Wauw" zeggen bij deze regering. Volgens de premier is het dat dan ook dat de oppositie zo stekelig maakt.

1.246 dossiers behandeld en 174 wetsontwerpen goedgekeurd

De regering organiseerde tijdens dat jaar 63 bijeenkomsten van de ministerraad. Daarop werden 1.246 dossiers behandeld en 174 wetsontwerpen goedgekeurd, somde de eerste minister op. Hij herinnerde aan de "fundamentele hervormingen" die zijn ploeg heeft doorgevoerd, zoals op het vlak van arbeidsmarkt, pensioenen, de splitsing van BHV, de sanering van de begroting voor 18 miljard euro en het herstel van het vertrouwen in onze economie. Als voorbeeld voerde hij daarvoor aan dat de Belgische spread nog slechts vier punten verwijderd is van de Franse spread.

Di Rupo: '40 procent van de weg afgelegd'

"Na een jaar hebben we 40 procent van de weg afgelegd", legde Di Rupo nog uit. Door de crisis die 541 dagen duurde, bleef er immers nog maar 2,5 jaar over tot aan de volgende verkiezingen in 2014. "We willen onszelf echter geen medaille opspelden", stelde de premier. Wel benadrukte hij dat de regering uit zes verschillende partijen bestaat, maar er niettemin in is geslaagd tot "een gedeelde visie" te komen. "Dat neemt tijd in beslag, maar we nemen beslissingen", luidde het. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners