Elio Di Rupo op verkiezingscongres PS: 'PS zal nooit met separatisten regeren'

23/03/14 om 15:05 - Bijgewerkt om 19:53

Op het verkiezingscongres van de PS viel harde taal aan het adres van MR en N-VA te horen. De N-VA heeft een hekel aan de sociale zekerheid, aldus de Franstalige socialisten. 'De PS zal nooit met separatisten regeren'

Elio Di Rupo op verkiezingscongres PS: 'PS zal nooit met separatisten regeren'

Paul Magnette, Elio Di Rupo en Laurette Onkelinx © BELGA

Het was minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx die de toon zette, schrijft De Standaard. 'Voor de MR is Brussel zoals Afghanistan en Wallonië zoals Noord-Korea,' zei ze voor een vol Flageygebouw in Brussel. 'Als je de voorzitter van de MR bezig hoort, hoor je niets anders dan n'importe-quoi-isme.' Coalitiepartner Charles Michel zegt met andere woorden zomaar wat.

MR ziet geen graten in een coalitie met N-VA, aldus Onkelinx. N-VA kreeg ook een veeg uit de pan. -VA, met haar nationalistische rechtse programma, vormt, samen met haar Franstalige bondgenoot, de MR, de voornaamste bedreiging voor het sociale model in Brussel en in Wallonië.

De N-VA werd tijdens het congres verschillende malen met de vinger gewezen, maar Onkelinx hekelde voorts ook 'het dubbele spel' van de MR, die ze omschreef als de Franstalige 'bondgenoot' van de Vlaams-nationalisten. 'Voor de MR staat Brussel gelijk met Afghanistan en Wallonië met Noord-Korea', betoogde ze.

http://www.knack.be/nieuws/belgie/mr-keurt-verkiezingsprogramma-goed-werknemers-zijn-niet-mister-cash-van-de-staat/article-normal-134971.html

Programma unaniem goedgekeurd

De socialisten keurden verder unaniem het programma goed met het oog op de regionale, federale en Europese verkiezingen van 25 mei. De grote lijnen van dat programma werden uiteengezet door PS-voorzitter Paul Magnette en draaien in hoofdzaak rond ongelijkheid in het onderwijs en tewerkstelling.

'Ja, wij willen die 1 procent rijkste Belgen nog steeds een beetje meer laten betalen' en 'ja, wij willen die 99 procent anderen een beter leven geven want als we sommige rechtse stemmen horen,dan krijgen we de indruk dat de werknemers enkel een kost en een last zijn', klonk het.

Di Rupo: 'PS zal nooit met separatisten regeren'

Di Rupo verklaarde tijdens het congres dan weer dat de PS nooit samen met separisten zal regeren. 'Een separatistische partij die België wil doen uiteenspatten kan nooit in het belang van het hele land regeren', zo liet Di Rupo optekenen.

Daarnaast riep hij op tot eenheid: 'Op 25 mei staat de toekomst van ons sociaal model op het spel' en dus 'mag geen enkele stem verloren gaan', luidde het.

Het congres keurde voorts ook de Europese lijst goed met 96 procent van de stemmen voor. De lijst wordt aangevoerd door Marie Arena, gevolgd door Marc Tarabella en Hugues Bayet.

Het congres in het Brusselse Flagey-gebouw werd door ongeveer 2.000 militanten bijgewoond.

MR wil minder belastingen

Ook de MR congresseerde dit weekend. En ook daar werd voor eigen kerk gepreekt. Hoewel ze met oud-voorzitter Didier Reynderstien jaar de minister van Financiën leverden, klonk een pleidooi tegen belastingen. 'Voor ons zijn de werknemers niet de 'mister cash' van de staat,' aldus Michel.

Onze partners