Elio Di Rupo: 'Niet de eerste keer dat Bart De Wever domme dingen zegt'

07/01/13 om 07:23 - Bijgewerkt om 07:23

Premier Elio Di Rupo reageert op de kritiek van Bart De Wever dat hij geen voeling zou hebben met de Vlamingen. 'De Wever zegt wat hij wil. Het is niet de eerste keer dat hij domme dingen zegt'

Elio Di Rupo: 'Niet de eerste keer dat Bart De Wever domme dingen zegt'

© Belga

Nadat de premier in een interview in De Zondag stevig uithaalde naar de N-VA en haar voorzitter Bart De Wever - de premier zie dat de N-VA "een separatistische partij is" en "dus zeer gevaarlijk voor ons land" - reageert hij in Metro op de kritiek van De Wever na de kersttoespraak van de koning dat hij "geen voeling zou hebben met de Vlamingen: "De Wever zegt wat hij wil. Het is niet de eerste keer dat hij domme dingen zegt.

In het interview met Metro wil premier Elio Di Rupo (PS) "een boodschap van steun én vertrouwen" meegeven. "Steun niet enkel aan de mensen die het moeilijk hebben, maar ook aan de bedrijven die proberen het hood boven water te houden. Vertrouwen omdat België zijn geloofwaardigheid heeft teruggevonden op internationaal vlak." De reden daarvoor ziet de premier in de "structurele hervormingen" en relancemaatregelen van zijn regering.

Elio Di Rupo grijpt het interview ook aan om nogmaals te waarschuwen voor de splitsingsdrang van federale oppositiepartij N-VA. Het confederalisme, door N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts naar voren geschoven als alternatief voor het separatisme waarvoor nog "onvoldoende draagvlak bestaat bij de Vlamingen", is volgens de premier "een soort voorportaal op het separatisme. Het eerste artikel van de N-VA-statuten luidt nog steeds dat het eerste doel van de partij een onaghankelijk Vlaanderen is. Pas als ze dat artikel ook veranderen, kan ik misschien rekening houden met hun standpunten over confederalisme." Met dat confederalisme wil N-VA haar separatisme "verhullen", omdat "ze weten dat de meerderheid van de Vlamingen dat eigenlijk niet wil".

Elio Di Rupo: 'Ik heb gevochten voor stabiliteit in dit land'

Di Rupo benadrukt dat het "gewoon catastrofaal" zou zijn voor de Belgische economie, "maar in het bijzonder ook voor de Vlaamse bedrijven", mocht er opnieuw een periode van onzekerheid aanbreken. "Ik heb gevochten voor de stabiliteit van dit land, en ik zal die stabiliteit blijven garanderen." Di Rupo geeft wel toe dat de regering met een imagoprobleem kampt: "Het is inderdaad waar dat we misschien beter en meer uitleg moeten geven bij alles wat we doen."

Elio Di Rupo: 'Geen voeling met Vlaanderen? Het is niet de eerste keer dat Bart De Wever domme dingen zegt'

De kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever na de kersttoespraak van koning Albert II dat Di Rupo geen voeling heeft met Vlaanderen, doet de premier af: "De Wever zegt wat hij wil. Het is niet de eerste keer dat hij domme dingen zegt. De koning heeft willen waarschuwen voor populisme, zonder iemand met de vinger te wijzen. Het is niet omdat De Wever iets zegt, dat we hem ook moeten volgen." Of De Wever die uitspraken van de koning nu politiek wilde recupereren of niet, zo sluit de premier af; "Hij is uit op de splitsing van het land. Ik doe nederig mijn werk, respecteer ieder individu en diens mening, maar ik ben helemaal tegen de ideeën van N-VA."

Lees meer over:

Onze partners