Elio Di Rupo: 'N-VA wil de slechte resultaten van deze regering verhullen'

22/01/16 om 08:17 - Bijgewerkt om 08:33

'Charles Michel is vernederd op het nationale en internationale toneel', zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo over het vernieuwde communautaire profiel van N-VA. 'Hoe moet hij ons land in het buitenland promoten als de belangrijkste partij het einde van het land wil?'

Elio Di Rupo: 'N-VA wil de slechte resultaten van deze regering verhullen'

Elio Di Rupo: 'De echte baas van deze regering is Bart De Wever.' © Belga

Premier Charles Michel, die zich opmaakt voor een internationale tournee bij investeerders om de sociaaleconomische hervormingen van zijn regering te verkopen, gaat "een beklagenswaardig imago van ons land geven in de VS en in China, terwijl de belangrijkste partij van zijn ploeg het einde van het land wil". Dat heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo gezegd op de nieuwjaarsreceptie van de Parti Socialiste in Brussel.

Di Rupo kwam terug op de aankondiging van N-VA-voorzitter Bart De Wever om een interne reflectie nieuw leven in te blazen met het oog op het confederalisme. "Maar wat is het confederalisme? Ik sloeg er het woordenboek op na. Dat zijn twee soevereine staten, die een aantal bevoegdheden delegeren aan een gemeenschappelijk orgaan. Als men van ons land twee soevereine staten maakt, is het omdat er niet langer een land bestaat. En (Vlaams minister) Liesbeth Homans heeft een datum gegeven: 2025", vervolgde de PS-voorzitter die ervan overtuigd is dat de meerderheid van de Vlamingen dat niet wil.

'Zonder de PS wordt alles beter'

"N-VA herinnert er ons aan dat het een separatistische partij is. Dat wisten we al. Maar wat ongelooflijk is, is dat ze dit nu zeggen na amper 15 maanden in de regering."

Volgens hem wil de nieuwe dynamiek van de N-VA de Vlaamse Beweging paaien, maar vooral het socio-economische bilan van de federale regering verbloemen - "een begrotingstekort en een slappe groei" - en "duidelijke inkorten van de sociale uitkeringen, incluis voor de Nederlandstaligen". "N-VA wil met deze nieuwe strategie de slechte resultaten van deze regering verdoezelen", zo sprak Di Rupo in TerZake. "Ze hadden gezegd dat zonder de PS alles beter zou worden, maar wat stellen we vast? De koopkracht is gedaald, zeker voor gepensioneerden. De sociale zekerheid brokkelt af. De openbare diensten worden afgeslankt en de N-VA heeft het communautaire weer op de agenda gezet."

Volgens Di Rupo is de echte baas van deze regering Bart De Wever en "dat is voor de premier niet eenvoudig". (TE)

Onze partners