Elio Di Rupo: ‘Mensen die het hardst roepen dat dit een belastingregering is, betalen vaak het minst belastingen’

Yasmine Kherbache en Elio Di Rupo © Saskia Vanderstichelen
Joël De Ceulaer
Joël De Ceulaer Was redacteur bij Knack van 1999-2011 en van 2013-2015

In een dubbelinterview in Knack met zijn kabinetschef Yasmine Kherbache verdedigt premier Elio Di Rupo het Belgisch compromis.

‘Ik vind het compromis een upgrading‘, zegt premier Elio Di Rupo (PS) deze week in Knack – in een dubbelinterview met zijn kabinetschef Yasmine Kherbache (SP.A). ‘Omdat het geheel erop vooruit gaat. Niemand heeft zijn zin gekregen, maar het algemeen belang is gediend. Ik vind het compromis de grote kracht van ons land. Men heeft in de geschiedenis van dit land, ook als de problemen groot waren, altijd een oplossing gevonden.’

‘Er kleeft een stigma aan dat Belgische compromis’, voegt Yasmine Kherbache daaraan toe. ‘Tot voor kort werd het ook in de media zeer negatief afgeschilderd. Maar ondertussen zien we dat het compromis een oplossing is die het hele land vooruit helpt.’

In Vlaanderen is het verzet tegen deze ‘belastingregering’ zeer groot.

Di Rupo:(nadrukkelijk) Dat zijn slogans die niet met de waarheid stroken. En zij die het hardste roepen dat dit een belastingregering is, zijn vaak diegenen die het minst belastingen betalen.

Kherbache: Als ik zelf namens mijn partij in een debat zit, durven de tegenstrevers die karikatuur van de ‘belastingregering’ niet gebruiken. Omdat ze weten dat ik niets liever heb. Als ze mij dat simplisme voorschotelen, kan ik antwoorden met alle cijfers erbij. Ik kén die cijfers namelijk.

Di Rupo: Om u de waarheid te zeggen: wij hebben een inspanning gedaan van 22 miljard euro. Maar we hebben de mensen die ondernemen en jobs creëren níet geviseerd.

Kherbache: Wij hebben de arbeid en de productie in dit land niet extra belast.

Di Rupo: De essentie van de inspanning lag bij de overheid zelf.

Toch zal de federale regering allicht niet beloond worden door de kiezer.

Di Rupo: Dat zegt u. Ik denk dat de Vlaamse partijen nu bezig zijn met uit te leggen wat we gedaan hebben, en wat de voordelen van ons beleid zijn.

Kherbache: (knikt) Dat is zo. En ik ga niet af op de huidige peilingen. Ik merk dat het vertrouwen in ons land aan het terugkomen is. De echte campagne moet ook nog losbarsten. De centrale vraag is duidelijk: welke samenleving willen we? Een samenleving waarin we onze sociale welvaart veilig stellen? Of, zoals de N-VA voorstelt, een samenleving waarin gezinnen en gepensioneerden fors moeten inleveren?’

Het volledige dubbelinterview met Yasmine Kherbache en Elio Di Rupo leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content