Elio Di Rupo in beleidsverklaring: ‘België houdt sleutels voor toekomst in handen’

© Belga

Premier Elio Di Rupo (PS) benadrukte in zijn beleidsverklaring dat de federale regering in moeilijke omstandigeden haar verantwoordelijkheid opneemt.

De federale regering heeft in een moeilijke economische context haar verantwoordelijkheid genomen en de weg getoond door de financiën te saneren en de burgers en bedrijven maximaal te beschermen. “België slaagde er zo in de sleutels tot zijn toekomst in handen te houden”. Dat heeft premier Elio Di Rupo beklemtoond in zijn beleidsverklaring, die ruim een uur duurde. Hij reikte ook de hand aan vakbonden en werkgevers om constructief naar oplossingen te blijven zoeken.

De regering deed wat “noodzakelijk en haalbaar” was, aldus de premier. “Noodzakelijk”, vanwege de “bedrukte economische situatie”. “Haalbaar”, gezien de samenstelling van de regering met zes erg verschillende partijen en erg verschillende gevoeligheden in het noorden en het zuiden van het land. “De taak van de regering was meer dan ooit om het evenwicht in onze samenleving te behouden, de belangen van de burgers te verdedigen en de dynamiek van onze economie te stimuleren”.

Di Rupo: ‘Begroting is eerlijk en evenwichtig’

Voor de premier is de begroting een “eerlijk en evenwichtig” werkstuk geworden. Concurrentiekracht en werkgelegenheid waren prioriteiten, maar tegelijk blijven de meest kwetsbaren beschermd, onderstreepte hij. Om vervolgens in beide landstalen te onderstrepen dat er ook geen bevriezing komt van de lonen, aangezien de index behouden blijft.

Oproep tot constructief sociaal overleg

Di Rupo riep tot slot meermaals op tot het behoud van constructief overleg tussen de sociale partners. “Het gaat over de toekomst van bedrijven én werknemers”, drukte hij hen op het hart. Niet toevallig nu het ABVV heeft aangekondigd voorlopig zijn kat te sturen naar de Groep van Tien, vroeg de premier ook met aandrang toch zo snel mogelijk werk te maken van het Interprofessioneel Akkoord 2013-2014.

Regering verliest Kevin en Frédéric niet uit het oog

De beleidsverklaring van premier Elio Di Rupo bevatte enkele opvallende passages. Zo haalde de premier onder meer enkele brieven van bezorgde burgers aan die hij aar eigen zeggen recent toegestuurd kreeg. “Wij vergeten de mensen met een laag inkomen niet”, verzekerde hij brievenschrijvers Kevin en Frédéric.

Centraal in de beleidsverklaring stonden de maatregelen op vlak van relance en begroting, waarover de regering dinsdag pas na zes weken onderhandelen een akkoord bereikte. De premier verzekerde dat de bedrijven extra zuurstof krijgen, benadrukte dat de koopkracht maximaal gespaard blijft en maakte zich sterk dat de laagste inkomens een extra duwtje in de rug krijgen.

Want heel wat burgers vrezen dat ze de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, drukte Di Rupo de Kamerleden op het hart. Zo citeerde hij uit brieven van “Kevin en Frédéric”, die hem vroegen of ook zij hun job zullen verliezen en in armoede dreigen te belanden. “Al wat we verdienen moeten we uitgeven aan energiefacturen, verschillende belastingen, hoge energieprijzen en voeding die alsmaar duurder wordt”, vertelde Kevin de premier in zijn brief.

Di Rupo verzekerde dat zijn regering mensen met een laag inkomen niet vergeet. Door de reeds getroffen en de extra maatregelen zal een werknemer die bruto slechts 1.800 euro per maand verdient jaarlijks netto 237 euro extra krijgen, aldus de premier.

Tot slot zorgde de premier onbedoeld nog voor een vrolijke noot, toen iemand hem in het midden van zijn toespraak met een telefoontje onderbrak. Waarop de premier grapte dat zijn woorden al meteen voor de nodige reacties zorgden. Even later overkwam Di Rupo overigens een gelijkaardig scenario in de Senaat. Ook daar rinkelde zijn mobieltje tijdens de uiteenzetting over de begroting. “Ik heb al eens geprobeerd mijn gsm uit te schakelen… Mijn excuses, maar ik moet de enige zijn die dit kan overkomen”, stelde de premier. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content