Elio Di Rupo geniet van het succes van de Rode Duivels

04/07/14 om 17:03 - Bijgewerkt om 17:03

Premier Di Rupo voelt aan alles dat het WK dezer dagen nog veel sterker leeft dan in '86. "Toen was dat vooral bij de terugkeer, terwijl er nu al gevierd werd bij elke kwalificatiematch. Zelfs Vlaanderen hangt intussen vol Belgische vlaggen."

Elio Di Rupo geniet van het succes van de Rode Duivels

Elio Di Rupo, Pieter De Crem en Didier Reynders © Belga

Niets dan optimisme op het vliegtuig met enkele federale regeringstoppers richting Brasilia. Geen enkele pronostiek stuurt de Rode Duivels zondag huiswaarts, al hangt er niettemin gezonde nervositeit in de lucht.

Een politiek gokje waagt premier Elio Di Rupo intussen enkel regionaal, met zijn geld op een Waalse regering "tegen het einde van de maand". "Euhm, 1-2", gokt de premier onderweg voorzichtig in het voordeel van de Belgen. Maar vraag hem niet wie zal scoren. "Daar weet ik niets van. Dit is de eerste keer dat ik een pronostiek geef, zoiets is normaal toch voor de specialisten."

Niettemin geniet Di Rupo naar eigen zeggen van het succes van de Rode Duivels. "Het Belgische voetbal volg ik minder, maar de nationale ploeg is toch iets speciaals. Zeker door die trots en die wil om te vieren dezer dagen in België. En het is een absoluut plezier om de matchen te zien."

Dat de Rode Duivels een groots welkom verdienen, wanneer ze uiteindelijk weer voet op Belgische bodem zullen zetten, is voor de premier nu al een uitgemaakte zaak. "We doen zeker iets, al staat nog niet vast wat. Maar de kwartfinale is al formidabel." Voormalig secretaris-generaal van de Voetbalbond en Brussels politicus Alain Courtois (MR) opperde op het vliegtuig alvast een défilé in Brussel, aangezien de Grote Markt hoe dan ook te klein zal zijn.

'Zelfs Belgische vlaggen in Vlaanderen'

Ook Di Rupo voelt aan alles dat het WK dezer dagen "nog veel sterker leeft dan in '86", toen de Belgen de halve finale haalden. "Toen was dat vooral bij de terugkeer, terwijl er nu al gevierd werd bij elke kwalificatiematch. Zelfs Vlaanderen hangt intussen vol Belgische vlaggen", grapt de PS'er, zonder daar verder ook maar enige politieke conclusie uit te willen trekken.

Ook CD&V-vicepremier De Crem roemt de "volksverbondenheid" die voetbal kan creëren. Zijn pronostiek staat op 0-1, met een goal van Lukaku of De Bruyne. Verlengingen verwacht de defensieminister niet, met "twee ploegen die in staat zijn te scoren". Al waarschuwt hij wel dat met Argentinië een beslagen en ervaren ploeg op het veld komt. "Een Zuid-Amerikaanse ploeg ook, dus met een andere tactiek en met een andere kijk op voetbal."

Met zijn pronostiek gokt De Crem in elk geval op winst en dus een halve finale voor ons land. Of hij dan misschien met zijn Nederlandse collega's zal afspreken om een vliegtuig te delen en opnieuw naar Brazilië af te reizen? "Eerst deze match winnen, dan zullen we wel zien."

Politiek voor voetbal

Premier Di Rupo zal een eventuele halve finale ter plaatse alvast aan zich laten voorbij gaan. In Wallonië leidt hij immers mee de regeringsonderhandelingen, dus is een al te lang verblijf in het buitenland niet opportuun. Of hij in het stadion de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner zal ontmoeten, is nog niet duidelijk. Di Rupo hoopt alvast van wel, al is het maar met het oog op latere contacten.

Van de president van de laatste ploeg die de Rode Duivels naar huis speelden, hoorde de premier na afloop niets over de match. En hoewel hij Barack Obama via twitter enkele Belgische bieren had verwed dat de Belgen zouden winnen, heeft hij deze week toch zelf een twintigtal flesjes op de Amerikaanse ambassade laten afleveren. "Een sportieve geste. En is er tegen september geen federale regering, dan kan ik het er met hem nog over hebben op de Navo-top in Wales."

Ook MR-vicepremier Didier Reynders reist tot slot opnieuw mee naar Brazilië, net als enkele sponsors en partners van de voetbalbond. De Franstalige liberaal zit zowaar op één lijn met Di Rupo en gokt op 1-2 voor de Belgen, met goals van Lukaku en Hazard. "De sfeer tussen de collega's is goed, de onderhandelaars zijn thuisgebleven", lachte Di Rupo. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners