Elio Di Rupo: 'Federale regering met enkel MR zou catastrofaal zijn voor Franstaligen'

19/06/14 om 22:28 - Bijgewerkt om 22:29

Uittredend premier Elio Di Rupo heeft nadrukkelijk gewaarschuwd voor een federale regering die aan Franstalige kant enkel de liberalen van de MR zou tellen. Een dergelijke regering rond de "separatisten" van N-VA zou "catastrofaal zijn" voor de Franstaligen, aldus de PS-topper in "Jeudi en prime" op de RTBF.

Elio Di Rupo: 'Federale regering met enkel MR zou catastrofaal zijn voor Franstaligen'

© Belga

De PS blijft in elk geval klaar om federaal mee een regering te vormen. Een regering met N-VA, CD&V, Open VLD en MR heeft weliswaar een meerderheid in de Kamer, maar zou aan Franstalige kant slechts 20 van de 63 Kamerzitjes tellen.

De Franstaligen, nu al een minderheid in België, zouden op die manier "dubbel in de minderheid" zijn, aldus Di Rupo. "Dat zou catastrofaal zijn." De MR-kiezers zouden volgens de PS'er bovendien "bedrogen" uitkomen, als de partij de N-VA uiteindelijk aan de macht zou helpen.

Gevraagd naar de mogelijkheid dat de PS zelf in een regering zou stappen met N-VA, reageerde Di Rupo dat zijn partij "het maximale" zou doen om een regering zonder N-VA op de been te brengen. "Want dat is een separatistische, ultraliberale en conservatieve partij."

De Franstalige socialisten blijven alvast beschikbaar voor een alternatieve coalitie, indien informateur Bart De Wever zou falen. Een voortzetting van de klassieke tripartite blijft mogelijk, onderstreepte Di Rupo. Zijn coalitie met CD&V, Open VLD, SP?.A, PS, MR en CDH ging er bij de verkiezingen op vooruit en zou intussen in beide landsdelen een meerderheid hebben. In elk ander land zou de coalitie dan gewoon worden voortgezet, was de boodschap. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners