Elio Di Rupo en Kris Peeters werken aan competitiviteitspact

18/06/13 om 14:10 - Bijgewerkt om 14:10

De federale regering en de regeringen van gewesten en gemeenschappen gaan een pact sluiten rond competitiveit en werk.

De ministers-presidenten Kris Peeters (CD&V) en Elio Di Rupo (PS) hebben afgesproken om een competitiviteitspact te sluiten om de concurrentiekracht van ons land te verbeteren.

Dat pact moet onder meer iets doen aan de hoge loon- en energiekost van de bedrijven.

Concrete maatregelen zijn er nog niet. Alle regeringen vaardigen vanaf juli experten af naar een werkgroep. Wanneer die precies met resultaten moet komen, is nog niet duidelijk. "Zo snel mogelijk", zei premier Di Rupo op een persconferentie die hij samen met de minister-presidenten en de vicepremiers hield.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zei dat er ook aandacht moet zijn voor de rol die de gewesten en de gemeenten spelen in "het op peil houden van de investeringen".

Nog 3,5 miljard vinden voor begroting

De regeringsleiders hebben ook gesproken over de begroting van volgend jaar. Daarvoor moet nog 3,5 miljard euro gevonden worden. Er zal gekeken worden in welke mate deelstaten en gemeenten een bijdrage kunnen doen.

Om een einde te maken aan een aantal langlopende begrotingsdiscussies, met name over een reeks "usurperende bevoegdheden" en over de bijdrage die de deelstaten doen voor de pensioenen van hun ambtenaren, zou premier Di Rupo binnenkort een voorstel doen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners