Elio Di Rupo: 'Daerden was trouwe kameraad'

13/08/12 om 10:27 - Bijgewerkt om 10:27

De uitvaart van de overleden PS-politicus Michel Daerden brengt veel volk op de been. Onder hen heel wat politieke kopstukken.

Elio Di Rupo: 'Daerden was trouwe kameraad'

© Belga

De grote zaal van het funerarium van Robermont, waar de uitvaartplechtigheid van oud-minister Michel Daerden (PS) plaatsvindt, was kort voor het begin van de dienst al volzet.

Ongeveer 1.000 à 1.500 mensen zijn in Luik samengekomen om een laatste groet te brengen aan de voormalige sterke man van Ans, Michel Daerden. De grote zaal van het funerarium van Robermont, waar de uitvaart plaatsvindt, is volzet en honderden personen volgen de plechtigheid op een groot scherm dat buiten het gebouw staat opgesteld. Kort voor 09.00 uur was de maximale capaciteit van 256 zitplaatsen en een honderdtal staanplaatsen al bereikt.

De rouwstoet, bestaande uit een lijkwagen en drie andere voertuigen bedekt met bloemen, kwam om 09.20 uur aan. Op de kist lagen drie boeketten, het schort van de vrijmetselaars en een foto van Daerden.

'Etre le premier'

De uitvaart begon muzikaal, met "Etre le premier" van Jean-Jacques Goldman en "J'aurais voulu être un artiste" van Starmania. Tijdens een tv-programma heeft de voormalige minister dat laatste nummer nog zelf gezongen. Behalve familieleden zullen nog drie andere sprekers, waaronder premier Elio Di Rupo, het woord nemen.

Waalse politieke kopstukken

Onder de aanwezigen talrijke plaatselijke en provinciale mandatarissen, en enkele belangrijke politici, zoals PS-voorzitter Thierry Giet, voormalig PS-voorzitter Philippe Busquin, voorzitter van de Kamer André Flahaut, minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, Waals minister-president Rudy Demotte en de minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, Karl-Heinz Lambertz. Iets na 09.00 uur kwam ook premier Elio Di Rupo aan.

Daarnaast tekenen enkele politici van andere partijen present: voor CDH André Antoine, voor MR Didier Reynders en voor Ecolo José Daras.

Ook van buiten de politiek zijn bekenden aanwezig, zoals voormalige Standard Luik-coryfeën Luciano en Dominique D'Onofrio en scheidsrechter Jérôme N'Zolo.

Elio Di Rupo: 'Michel Daerden was trouwe kameraad'

Premier Elio Di Rupo heeft in een speech Michel Daerden "'een complexe, intelligente en fragiele man" genoemd. Daerden was volgens de premier "een trouwe en efficiënte kameraad in goede en slechte tijden" en "een grote specialist inzake publieke financiën". (Belga/SD)Lees meer over:

Onze partners