Elio Di Rupo burgerlijke partij tegen politicus die hem pedofiel noemde

Elio Di Rupo © REUTERS

Elio Di Rupo heeft zich burgerlijke partij gesteld tegen kamerlid Laurent Louis omdat die hem een pedofiel had genoemd. Het is de eerste keer dat een premier persoonlijk betrokken is in een rechtzaak tegen een kamerlid.

‘Pedofielen worden beschermd door hooggeplaatste vrienden. Ze zitten op de belangrijkste functies in dit land. Denk maar aan de eerste minister, Elio Di Rupo,’ zo verklaarde het onafhankelijke parlementslid Laurent Louis op 22 december vorig jaar.

Premier Di Rupo diende zelf geen klacht in maar het parket opende een onderzoek naar de feiten waarna de eerste minister zich burgerlijke partij stelde. Het is de eerste keer in ons land dat een premier zich burgerlijke partij stelt tegen een kamerlid.

Uit de partij gezet

Laurent Louis zetelt als onafhankelijke in de kamer. Hij was 15 jaar lid van de MR maar raakte daarna op drift. Hij stapte over van de Franstalige liberalen naar de Parti Populaire van Mischaël Modrikamen maar werd een jaar later uit de partij gezet. Sinsdien zetelt hij als onafhankelijke. In Brussel kwam hij op bij de partij Islam, maar ook daar werd hij uit de partij gezet.

Foto’s uit autopsierapport Julie en Melissa

Als het erop aan komt om ophef te veroorzaken in het parlement, is Laurent Louis niet aan zijn proefstuk toe. In april 2012 verlieten de parlementsleden tijdens een vragenuurtje het halfrond toen Louis een vraag wilde stellen aan minister van Justitie Annemie Turtelboom. Eerder op de dag had hij een persconferentie gegeven over de zaak Dutroux waar hij foto’s toonde uit het autopsierapport over Julie en Melissa. Dat leidde tot grote verontwaardiging bij het voltallige parlement.

Psychiatrisch onderzoek

Een onderzoeksrechter stelde voor dat Louis een psychiatrisch onderzoek zou ondergaan, maar dat weigerde hij.

Op vraag van het Brussels parket komt op 5 december de commissie bijeen, die moet nagaan of onschendbaarheid van het onafhankelijke kamerlid schrijft Le Soir.

De commissie zal een rapporteur aanduiden, die de zaak moet voorbrengen in de plenaire zitting, waar Laurent Louis zelf gehoord wordt. Daarna volgt er een stemming achter gesloten deuren, aldus kamervoorzitter André Flahaut. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content