Elio Di Rupo bereikt een akkoord

26/11/11 om 12:53 - Bijgewerkt om 12:53

Na een marathonvergadering bereikte formateur Elio Di Rupo (PS) een akkoord over de begroting en de sociaaleconomische hervormingen.

Elio Di Rupo bereikt een akkoord

© Belga

Formateur Elio Di Rupo (PS) heeft de onderhandelingstafel verlaten, met een akkoord over de begrotingen van 2012, 2013 en 2014 op zak en over structurele hervormingen rond werk en pensioen.

Het Koninklijk Paleis en de partijvoorzitters, voor de PS doet de woordvoerder van Di Rupo Guillaume de Walque dat via Twitter, bevestigen dat er een akkoord is. De koning gelast Di Rupo zo snel mogelijk een regering te vormen.

MR-voorzitter Charles Michel: 'Geloofwaardige begroting'

Het akkoord wordt zondagnamiddag door de formateur en de onderhandelaars voorgesteld tijdens een persconferentie in de internationale zaal van de Kamer, tweet de Walque nog.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo noemt het een akkoord waarin "echt bespaard zal worden". MR-voorzitter Charles Michel ziet een "geloofwaardige begroting, die goed becijferd is en serieus geanalyseerd is".

In het akkoord zitten besparingen en nieuwe inkomsten - lees: belastingen. Grote lijnen zijn dat het vervroegd pensioen vroeger ingaat, tegen 2016 in plaats van tegen 2019. Werkzoekende jongeren zullen ook sneller begeleiding krijgen.

Een echte regering kan pas gevormd worden als ook asiel en migratie besproken worden. Morgen onderhandelen de politici niet. VRT-journalist Johny Vansevenant denkt dat de onderhandelaars nog een week zoet zullen zijn. Binnen twee weken zou Di Rupo dan de eed kunnen afleggen als nieuwe premier.

De onderhandelaars zaten meer dan 19 uur samen. (SD)


Lees meer over:

Onze partners