Elio Di Rupo: ‘België staat weer op de kaart’

Eerste minister Elio Di Rupo voorspelt een economische groei van 0,6 procent voor ons land. Dat is het dubbele van wat de Nationale Bank voorspelt. De premier wuift de aanbevelingen van Europa weg.

Premier Elio Di Rupo is optimistisch gestemd. In een interview met Het Belang van Limburg en Gazet Van Antwerpen voorspelt Di Rupo een economische groei van 0,6 procent voor België, liefst het dubbele van wat de Nationale Bank voorspelt.

De verwachting van Di Rupo is opmerkelijk, vooral omdat ons land van Europa herhaaldelijk het verwijt krijgt dat de begroting moet worden aangepast omdat de economische groei te hoog wordt ingeschat.

‘België is een betrouwbare en geloofwaardige partner’

In de Concentra-kranten verdedigt Di Rupo zich met de vaststelling dat het consumentenvertrouwen opnieuw toeneemt en dat ons land economisch beter presteert dan zowat alle andere Europese landen. ‘We worden internationaal gerespecteerd. We zijn opnieuw een betrouwbare en geloofwaardige partner.’

Di Rupo is opvallend tevreden over het eigen beleid. ‘U mag kritiek hebben op deze regering, maar de feiten zijn de feiten. Ze heeft een titanenwerk geleverd. Ze heeft in korte tijd gepresteerd wat geen andere regering haar heeft voorgedaan. We hebben de economische crisis als de besten weerstaan.’

Dit weekend onthulde Knack.be dat de regering Di Rupo er alles aan doet om de Europese aanbevelingen om ons land uit de crisis te halen, af te zwakken. Uit de interne regeringsdocumenten die Knack kon inkijken, bleek dat de PS van Di Rupo zelfs een veto stelde tegen elke wijziging aan de index.

‘Er wordt niet geraakt aan de index’

In het kranteninterview bevestigt Di Rupo deze houding. ‘Ik ben een tempelbewaarder, de bewaker van het regeerakkoord. Daarin staat dat niet geraakt wordt aan de index. Daar houd ik mij aan. Dat heeft niets te maken met cadeautjes aan deze of gene partij, maar met mijn rol als premier.’

Niet alleen Europa stelt onze regering vragen over de index. Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de OESO raadt ons land aan de index te hervormen. Volgens de OESO tast de index de concurrentiekracht van België aan.

Vanuit Europa komen almaar meer signalen dat ons land de aanbevelingen wel degelijk ernstig moet nemen. Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht zei vorige week nog dat het woord ‘aanbevelingen’ misleidend klinkt en dat ze wel degelijk een dwingend karakter hebben. ‘Het gaat niet zomaar om wat goede raad van één of ander denkclubje,’ luidde het.

Di Rupo lacht dat nu weg. ‘Als Europa iets wil opleggen, dan vaardigt het reglementen uit. Dit zijn aanbevelingen en dus niet bindend.’ (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content