Elio Di Rupo beleeft vuurdoop op Europees toneel

08/12/11 om 19:10 - Bijgewerkt om 19:10

Tijdens de traditionele verklaringen bij de aankomst op de eurotop hanteerde premier Elio Di Rupo eerst het Nederlands, daarna het Frans.

Elio Di Rupo beleeft vuurdoop op Europees toneel

© Reuters

Bij zijn aankomst aan het Justus Lipsius-gebouw, de zetel van de Europese Raad in Brussel, legde kersvers eerste minister Elio Di Rupo een korte verklaring af voor zijn deelname aan de Europese top, die hoofdzakelijk aan de crisis binnen de Eurozone gewijd is. Opmerkelijk, hij deed dat eerst in het Nederlands, vervolgens in het Frans.

"Het is een heel belangrijke top om oplossingen voor de crisis te vinden, maar ook om van de solidariteit tussen lidstaten en de burgers te getuigen", verklaarde hij voor de ontelbare microfoons. "Ik heb een top over de Benelux", verontschuldigde hij zich vervolgens, waarna hij het gebouw binnen dook. Om hun positie voor aanvang van de Europese top te bepalen, houden de drie eerste ministers van de Benelux namelijk nog een kleine, voorafgaande werkvergadering.

Applaus van journalisten

In de immense perszaal van de Europese Raad, waar gigantische schermen live de aankomst van de staats- en regeringsleiders tonen, ontlokte de verschijning van Elio Di Rupo kortstondig applaus bij de Spaanse journalisten.

"Voor de eerste keer in anderhalf jaar wordt België vertegenwoordigd door een eerste minister in functie. Dat verdient toch applaus, niet?" verklaarde een komische Spaanse journalist. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners