Elio Di Rupo: ‘Als Bart De Wever pleit voor confederalisme, dan weten wij allemaal dat hij separatisme wil’

Elio Di Rupo © BELGA
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Geen forfaitaire lastenverlaging voor de bedrijven. Geen nieuwe staatshervorming. Wel hervormingen van de fiscaliteit en de pensioenen en maatregelen voor meer werkgelegenheid. Op 100 dagen voor de verkiezingen zegt premier Elio Di Rupo waarover we volgens hem over moeten beslissen in het stemhokje.

‘Wanneer Bart De Wever pleit voor confederalisme, dan weten wij allemaal dat hij separatisme wil.’ Dat zegt premier Elio Di Rupo (PS) op 100 dagen voor de verkiezingen in een interview met Het Belang van Limburg en Gazet Van Antwerpen. Di Rupo ontkent dat hij ooit heeft gezegd dat de N-VA een gevaarlijke partij is. ‘Ik heb gezegd dat het separatistisch discours van de N-VA een gevaar is voor de eenheid van het land. De journalisten hebben dat vervolgens vertaald in ‘de N-VA is gevaarlijk’ en vervolgens in ‘Bart De Wever is gevaarlijk’. Ik heb dat nooit gezegd.’

De premier legt ook uit waarom hij in de aanloop naar de verkiezingen weigert in debat te treden met Bart De Wever. ‘Zo’n debat zou overkomen alsof Bart en ik in competitie zijn voor iets, voor een bepaalde functie (lees het premierschap). Quod non. Het debat moet gaan tussen de partijen en hun voorzitters.’

Politici weigeren toe geven dat de campagne begonnen is. Elio Di Rupo weigert toe te geven dat hij kandidaat-premier is

Zoals u eerder deze week op Knack.be kon lezen, zijn onze politici al volop in verkiezingsmodus, maar weigeren de kopstukken toe te geven dat ze al op campagne zijn. Voor Elio Di Rupo begint de campagne naar eigen zeggen pas op 23 maart, de dag van het programmacongres van de PS waarop de definitieve lijsten van de partij worden goedgekeurd. Dan zijn we twee maanden voor de verkiezingen.

Uit de jongste peiling van VTM en De Morgen blijkt dat Elio Di Rupo in ons land de meeste steun krijgt als kandidaat-premier. Kijken we alleen naar Vlaanderen, dan is Bart De Wever populairder om eerste minister van België te worden. Uit dezelfde peiling blijkt dat Franstalig België veel eensgezinder achter Di Rupo staat dan het Nederlandstalige landsgedeelte achter De Wever.

Di Rupo is allicht kandidaat voor een tweede ambtstermijn als premier maar weigert dat toe te geven in het interview met Het Belang van Limburg en Gazet Van Antwerpen. ‘Uiteindelijk zal alles afhangen van het verkiezingsresultaat en de coalitievorming.’ Als men hem vraagt om opnieuw premier te worden, zal Di Rupo naar eigen zeggen ‘erover nadenken’.

De inzet van de verkiezingen volgens premier Elio Di Rupo

Over de inzet van de verkiezingen hoeft de premier niet na te denken. ‘De uitdagingen waar de volgende regering voor staat zijn de vermeerdering van tewerkstelling voor vooral jongeren. Een herziening van de fiscaliteit om te komen tot minder lasten op arbeid en zo de concurrentiekracht van onze ondernemingen verder te verbeteren. Een hervorming van de pensioenen zodat de mensen langer blijven werken en we de financiering van de pensioenen op langere termijn veilig stellen. En een behoud van de koopkracht voor wie werkt, met pensioen is of afhankelijk is van een uitkering.’

Op 100 dagen voor de verkiezingen krijgt de premier steun uit onverwachte hoek. Bij de presentatie van het jaarverslag van de Nationale Bank van België (NBB) zei gouverneur Luc Coene dat ons land de crisis goed doorstaan heeft, al moet er volgens hem, nu de economische heropleving een feit is, wel dringend werk gemaakt worden van jobcreatie in de privésector.

‘Het vertrouwen van ondernemers in de regering-Di Rupo is de voorbije tijd wat hersteld’, zegt Pieter Timmermans, de topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in De Tijd. In een dubbelinterview met ACV-topman Marc Leemans roept hij ook op tot wat meer begrip voor de federale regering.

Elio Di Rupo: geen nieuwe staatshervorming, geen forfaitaire belastingverlaging voor alle bedrijven

Een nieuwe staatshervorming – een eis van N-VA – is volgens Di Rupo in de volgende legislatuur niet aan de orde. ‘Mijn gevoel is dat vijf jaar nu al erg kort gaat zijn om de overdracht van de bevoegdheden helemaal in de plooi te leggen,’ zegt hij in een interview met De Morgen. ‘De gewesten en gemeenschappen ontvangen voor twintig miljard nieuwe competenties. Twintig miljard! En dat moet zonder onderbreking naar een nieuw niveau getild worden. Als we daar binnen de vijf jaar in slagen, zal het al heel wat zijn.’

En dan nog dit. Als het van de huidige premier afhangt, komt er ook onder de volgende regering geen algemene lastenverlaging voor ondernemingen, zo is te lezen in de Concentrakranten. ‘Een forfaitaire belastingverlaging voor alle bedrijven heeft geen zin, al was het maar omdat bijvoorbeeld hoogtechnologische bedrijven zo’n lastenverlaging niet nodig hebben. Zij hebben andere zorgen.’ (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content