Elektriciteitsverbruik in eerste kwartaal licht gedaald

29/04/12 om 08:53 - Bijgewerkt om 08:53

Het elektriciteitsverbruik in België is tijdens het eerste kwartaal van 2012 licht gedaald in vergelijking met het verbruik tijdens dezelfde periode een jaar voordien.

Elektriciteitsverbruik in eerste kwartaal licht gedaald

© Reuters

Het elektriciteitsverbruik in België is tijdens het eerste kwartaal van 2012 licht gedaald in vergelijking met het verbruik tijdens dezelfde periode een jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Synergrid, de federatie van de netbeheerders elektriciteit en aardgas in België. Het verbruik van aardgas is in het eerste kwartaal licht gestegen.

Hoewel het totale elektriciteitsverbruik is gedaald met 0,5 procent tijdens het eerste kwartaal, verbruikten de residentiële en tertiaire sector en de kmo's 0,7 procent meer. Dit was het gevolg van de uitzonderlijke koude maand februari.

De grote industriële klanten verbruikten dan weer een pak minder dan vorig jaar: 3,3 procent. Synergrid noteerde voor de maand maart een record voor de invoer van elektriciteit: de netto invoer bedroeg ongeveer 20 procent van het totale elektriciteitsverbruik.

De Belg verbruikte tijdens het eerste kwartaal iets meer aardgas dan tijdens dezelfde periode vorig jaar: 0,2 procent. Ook wat aardgas betreft verbruikten de residentiële en tertiaire sector en de kmo's meer. Het verbruik steeg met 4,3 procent. Voor de grote industriële klanten noteerde Synergrid een daling met 3,5 procent. De opname van aardgas door elektrische centrales bereikte een historisch laagtepunt in maart. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners