Elektriciteitsprijzen zullen pas dalen na 2030

15/12/11 om 20:46 - Bijgewerkt om 20:46

De elektriciteitsprijzen in Europa zullen zeker tot 2030 blijven stijgen, maar nadien kunnen de prijzen opnieuw dalen indien er voldoende wordt geïnvesteerd in duurzame energie

Elektriciteitsprijzen zullen pas dalen na 2030

© Belga

Dat is de teneur van een rapport dat de Europese Commissie heeft gepresenteerd. Het rapport beschrijft verscheidene beleidsopties die ervoor kunnen zorgen dat de Europese energieproductie nagenoeg koolstofvrij wordt. Dat is nodig om de CO2-uitstoot in Europa tegen 2050 met 80 procent te verminderen.

Volgens het rapport zullen de stroomprijzen tot 2030 sowieso toenemen "omdat de kosten van kapitaal, netwerken en brandstoffen zullen stijgen en de betalingen voor veilingen zullen toenemen". Maar na 2030 kunnen de prijzen volgens het rapport stabiliseren of dalen indien er geïnvesteerd wordt in koolstofvrije energiebronnen, omdat onze afhankelijkheid van de import van olie en gas navenant zou dalen.

Duurste scenario

Het duurste scenario is een radicale omschakeling naar hernieuwbare energie. Daar zouden de investeringsnoden aanzienlijk hoger liggen dan in andere scenario's, waarin meer de klemtoon komt te liggen op energiebezuinigingen, CO2-opslag of kernenergie. "Maar grote investeringen zwengelen ook de economie aan en creëren jobs", zo reageert Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a). Ze wijst erop dat de Commissie voorspelt dat in het scenario met een groot aandeel hernieuwbare energie de prijzen op termijn het laagst zullen zijn.

Eurocommissaris voor Energie Günther Oettinger ontkent alvast dat hij impliciet een optie met veel kernenergie verkiest. "Voor sommigen ben ik te pro-nucleair, voor anderen te anti-nucleair". In ieder geval moeten volgens Oettinger binnen twee tot drie jaar knopen worden doorgehakt om private langetermijninvesteringen aan te moedigen. (Belga/INM)

Onze partners