Elektriciteit tot 148 euro duurder door zonnepanelen

12/04/11 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

De meerkost die een gezin moet betalen voor elektriciteit om het uit de hand gelopen succes van zonnepanelen op te vangen, verschilt sterk van regio tot regio. Een Antwerps gezin betaalt 55 euro extra, een familie uit Oost-Vlaanderen maar liefst 148 euro.

Elektriciteit tot 148 euro duurder door zonnepanelen

Eind vorige maand raakte bekend dat een gemiddeld gezin jaarlijks 72 euro zal moeten bijbetalen voor elektriciteit. Dat is het gevolg van de uit de hand gelopen kosten voor groene stroomcertificaten. Wie zonnepanelen op zijn dak heeft, levert stroom aan het net en wordt daarvoor betaald met die certificaten. Omdat de stroomleveranciers die kosten niet meer kunnen opbrengen, moeten gezinnen zonder zonnepanelen meer betalen voor hun elektriciteit.

ZonnepanelenVolgens elektriciteitsleverancier Eandis ging het om een prijsverhoging van 72 euro per jaar. Vandaag blijkt dat de meerkost afhankelijk is van de regio waarin de klant woont. In regio's waar veel zonnepanelen in gebruik zijn, is de meerkost een pak hoger dan in gebieden met weinig zonnepanelen.

In Antwerpen blijft de factuur beperkt tot 56 euro, in West-Vlaanderen loopt de kost op tot 140 euro en in Oost-Vlaanderen tot 148 euro. Elektriciteitsleveranciers streven ernaar om de verschillen uit te smeren over de regio's, maar de verschillen in het aantal zonnepanelen zijn daarvoor nog te groot. (EE)

Onze partners