Elektriciteit nog eens 72 euro duurder door windmolens

Gezinnen moeten binnenkort mogelijk nog meer betalen voor elektriciteit om de kosten voor offshore windmolenparken te dragen.

Elektriciteit uit windmolenparken is te verkiezen boven stroom van veel te dure zonnepanelen. (Minister van Energie Freya Van Den Bossche, twee weken geleden)

Elektriciteit uit windmolenparken zorgt mogelijk voor nog eens een fikse prijsverhoging voor gemiddeld gezin (Eandis, vandaag)

De offshorewindmolenparken zullen vanaf 2012 mogelijk voor een verhoging van de elektriciteitsfactuur met 72 euro gaan zorgen. Dat is een even grote stijging als de recentelijk doorgevoerde prijsverhoging na het groter dan verwachte succes van de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen.

Groene stroom

Distributienetbeheerder Eandis waarschuwde vrijdag voor nog eens een stijging van de elektriciteitsprijs in de marge van de algemene vergadering. De offshorewindmolenparken zouden wel eens voor een stijging van de elektriciteitsfactuur van een Vlaams gezin in de grootte orde van 72 euro per jaar kunnen zorgen, indien men beslist die groenestroomcertificaten door te rekenen, zo viel te horen.

Kosten

Vandaag zijn zes concessies voor de offshoreparken toegekend. Tegen 2020 wordt een opbrengst van 2.000 MW uit de offshorewindmolenparken verwacht, goed voor een kost van 840 miljoen euro, waarvan zowat 200 miljoen euro mogelijkerwijs voor de Vlaamse distributienetbeheerder.

Alternatief

Opvallend is dat minister van Energie Freya Van Den Bossche onlangs toegaf dat de keuze van de overheid voor het subsidieren van zonnepanelen een historische vergissing was. De minister zei toen dat groene stroom uit windmolenparken een veel beter alternatief is. Nu betekent ook dat alternatief volgens Eandis mogelijk een forse prijsverhoging voor het gemiddelde gezin.

Miljardenfinanciering

Eandis liet vrijdag ook nog weten dat het de komende jaren behoefte zal hebben aan enkele miljarden euro’s financiering, door de huidige investeringen, bijhorende financieringen en de verplichte uittreding van Electrabel uit de distributienetbeheerders. De netbeheerder wil daarom streven naar een optimale aandeelhoudersstructuur en onderzoekt daartoe mogelijkheden zoals pps-constructies of financieringswaarborgen door de Vlaamse regering. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content