Electrawinds krijgt mogelijk hulp uit Limburg

07/12/13 om 05:19 - Bijgewerkt om 05:21

De Limburgse afvalverwerker Bionerga voert exclusieve gesprekken over de overname van Biostoom, het belangrijkste onderdeel van het noodlijdende groenestroombedrijf.

Electrawinds krijgt mogelijk hulp uit Limburg

Het is vandaag alles of niks voor Electrawinds, het groene stroombedrijf uit Oostende. Het geld is op, en het bedrijf heeft de voorbije weken en dagen alle reddingsvoorstellen afgewezen. Vanmiddag komt de Raad van Bestuur bijeen op een geheime locatie. Als er geen oplossing is, dan moet Electrawinds het faillissement aanvragen. Als dat gebeurt, dan riskeert de federale en de Vlaamse overheid om honderdvijftig miljoen euro te verliezen. © BELGA

Bionerga is een bedrijf van de Limburgse gemeentelijke energieholding Nuhma. Dat de onderhandelingen plaatsvinden, berichten De Tijd, De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

Biostoom recupereert energie uit huisvuilverbranding, hetzelfde als wat Bionerga doet in Houthalen. Dankzij de overname zou Electrawinds snel veel cash kunnen binnenkrijgen, schrijft De Tijd. Zo kan Electrawinds zijn schuldenlast verminderen. "We zijn geen sinterklaas, maar willen een eerlijk bod doen dat een doorstart makkelijker kan maken", zegt Bionerga-voorzitter Ludo Kelchtermans in de krant.

Toch vindt niet iedereen de verkoop van Biostoom een goed idee, want daarmee zou Electrawinds zijn kroonjuweel verliezen. De Tijd wijst erop dat de financiële toestand inmiddels verder verslechtert en dat het bedrijf sinds vrijdag formeel een wanbetaler is. (Belga/TV)

Onze partners