Electrabel wil niet meer investeren in België

18/05/12 om 06:31 - Bijgewerkt om 06:31

Electrabel investeert niet meer in België. De elektriciteitsproducent ligt al een tijd op ramkoers met de regering en zegt dat hij liever investeringen doet in het buitenland.

Electrabel wil niet meer investeren in België

© Belga

"Wij zijn niet verantwoordelijk voor de leverzekerheid van elektriciteit in België. Wij zijn dat alleen voor onze klanten. Gezien het huidige klimaat zullen we zeker geen nieuwe investeringen doen in België". Dat heeft Wim De Clercq, directeur productie en aankopen van Electrabel, verklaard, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Sluiting

De Clercq deed de uitspraken in de marge van de sluiting van de installatie in Ruien, de grootste niet-nucleaire centrale in ons land. Electrabel maakte eerder tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend dat de centrale in Ruien en de productie-installatie in Les Awirs dicht gaan. Daardoor verliezen 132 mensen hun baan.

Regering

Een woordvoerder van Electrabel liet toen al verstaan dat de ontslagen het gevolg zijn van een aantal recente beslissingen van de regering. Nu doet de elektriciteitsproducent er nog een schepje bovenop door te zeggen dat hij niet meer van plan is om nog te investeren in ons land.

Klimaat

'Het fiscale en economische klimaat in ons land is zo veranderd dat we vandaag niet anders kunnen dan sluiten. De groenestroomcertificaten zijn gehalveerd, de CO2-emmisierechten zijn verdwenen, er is een kolentaks, er zijn injectietarieven, het houdt niet op.' Electrabel is met de regering ook in een strijd verwikkeld over de sluiting van de kerncentrales.

Manoeuvre

'Ze doen maar,' zegt minister van Economie Johan Vande Lanotte. Hij verbood de energieproducenten om hun prijzen te verhogen waarna het tot een open oorlog kwam tussen Electrabel en de regering. De minister wil zich niet uitspreken over de vraag of de sluiting een manoeuvre in die strijd is.

De Clercq merkt op dat geen enkele grote elektriciteitsproducent hier investeert. Ondertussen investeert Electrabel wel in het buitenland, bijvoorbeeld in Rotterdam en het Duitse Willemshaven. (Belga/EE)

Onze partners