Electrabel wil dialoog met regering

23/09/12 om 08:10 - Bijgewerkt om 08:10

'Electrabel mag me wel eens antwoord geven op de vraag waarom het 400 of zelfs 450 euro duurder is dan de concurrentie', zegt vicepremier Johan Vande Lanotte. Electrabel nodigt hem uit voor een constructieve dialoog.

Electrabel wil dialoog met regering

© Belga

Electrabel nodigt de regering uit voor een constructieve dialoog rond de verschillende energiedossiers. Electrabel kreeg de voorbije weken heel wat kritiek van vicepremier Johan Vande Lanotte en van consumentenorganisaties.

Bedrog

Vande Lanotte omschrijft de prijzenpolitiek van het energiebedrijf als bedrog. Hij ontkent dat zijn kritiek is gemotiveerd door electoralisme. Hij zegt ook geen probleem te hebben met Electrabel.

"Maar het bedrijf mag me wel eens antwoord geven op de vraag waarom het 400 of zelfs 450 euro duurder is dan de concurrentie, en waarom oude klanten meer betalen dan nieuwe", aldus de vicepremier. "Of is het juiste antwoord dat Electrabel die klanten gewoon bedriegt?", zegt Vande Lanotte.

Het bedrijf roept op tot "rationaliteit" en wijst erop dat het zelf een verantwoordelijke onderneming blijft. "Verantwoordelijk inzake nucleaire veiligheid, ten aanzien van klanten en als investeerder-werkgever."

Afspraken

Als basis van de gesprekken met de regering verwijst Electrabel naar het protocolakkoord van 2009, waarin afspraken werden gemaakt rond onder meer de nucleaire bijdrage en rond investeringen. Electrabel betreurt dat het zelf zijn verbintenissen altijd is nagekomen, terwijl de regering eenzijdig besliste om de nucleaire capaciteit te verminderen en de nucleaire bijdrage misschien te verdubbelen.

Desondanks bevestigt het bedrijf dat het bereid is een constructieve dialoog aan te gaan over maatregelen ten voordele van klanten en over de betaling van een aanzienlijke nucleaire bijdrage. "Niet het een of het ander, maar wel degelijk het geheel van de elementen die zijn voorzien in het protocolakkoord uit 2009.

Dat alles in een context waarin prijsdaling voor de consument een prioriteit is, zowel voor de regering als voor Electrabel." (Belga/TE)

Onze partners