Electrabel verlaagt energieprijzen met 10 procent

20/04/12 om 07:13 - Bijgewerkt om 07:13

Het energiebedrijf Electrabel verlaagt de prijzen voor elektriciteit met 11 procent en die voor gas met 10 procent. Electrabel doet dat nadat bekend raakte dat klanten massaal overstappen naar andere energieleveranciers.

Electrabel verlaagt energieprijzen met 10 procent

© Belga

De klanten kunnen rekenen op een daling van de vaste prijzen met meer dan 10 procent voor aardgas en gemiddeld 11 procent voor elektriciteit. De prijsverlaging voor elektriciteit en aardgas betekent volgens het bedrijf voor een gemiddeld gezin een besparing van ongeveer 200 euro per jaar.

Gratis overstappen naar andere energieleverancier
Bovendien kondigde het bedrijf ook aan dat klanten voortaan gratis kunnen overstappen naar een andere energieleverancier. De schadevergoedingen voor vroegtijdige contractverbreking worden geschrapt. Electrabel wil naar eigen zeggen de klanten "volledige vrijheid" wil geven.

Het aanbod geldt vanaf 1 mei en zal worden aangeboden aan iedereen - klant of geen klant - die kiest voor een contract met een vaste prijs voor een periode van 12 maanden. Electrabel voert de verlaging naar eigen zeggen door omdat de energiefactuur "zwaar doorweegt in het budget van de huishoudens", zegt Sophie Dutordoir, topvrouw van Electrabel.

Sinds 1 januari 2011 zijn 144.000 Vlaamse gezinnen overgestapt van Electrabel naar een goedkopere elektriciteitsleverancier. In dezelfde periode verloor Electrabel 107.000 Vlaamse aardgasklanten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Marktaandelen
Tussen januari en december 2011 verloor Electrabel 98.000 Vlaamse elektriciteitsklanten en nog eens 81.000 aardgasklanten. Dat blijkt uit de cijfers over de marktaandelen van de energieleveranciers van de Vlaamse energiewaakhond VREG.

In januari en februari 2012 keerden nog eens 46.000 elektriciteitsklanten en 26.000 aardgasklanten het bedrijf in Vlaanderen de rug toe.

Sinds 1 januari 2011 staat de teller op een verlies van 144.000 aansluitingen voor elektriciteit en 107.000 aansluitingen voor aardgas.

Onrustwekkend voor Electrabel is dat het bedrijf in de eerste twee maanden van 2012 haast evenveel klanten voor elektriciteit verloor als tijdens de helft van 2011.

Verontwaardiging
Op 1 april verhoogde Electrabel de gasprijzen nadat de regering de prijzen bevroor. Dat leidde tot zeer veel verontwaardiging in de Wetstraat. Minister van Economie Johan Vande Lanotte kondigde aan dat er een bijkomende wet zou komen om de prijsverhoging te verhinderen.

OmstredenSindsdien hebben energieleveranciers Luminus en Essent al aangekondigd dat zij afzien van de aangekondigde prijsverhoging.
Kleine spelers als Lampiris en Eneco kondigden temidden van het tumult over de prijsverhogingen een forse verlaging van hun prijzen aan. Dat leidde ertoe dat zij de vraag naar nieuwe aansluitingen nauwelijks kunnen bijhouden.

Electrabel was samen met Nuon de enige die de zeer omstreden meerprijs bleef aanrekenen. Onmiddellijk nadat Electrabel de prijsverlagingen bekendmaakte, liet Nuon weten dat zij afzien van de geplande prijsverhoging. (EE/SD)

Onze partners