Electrabel moet 550 miljoen euro op nucleaire rente betalen

14/11/11 om 20:44 - Bijgewerkt om 20:44

Formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen hebben de heffing op de nucleaire rente die Electrabel moet betalen, vastgelegd op 550 miljoen euro.

Electrabel moet 550 miljoen euro op nucleaire rente betalen

© Eric Lalmand/Belga

De onderhandelaars over een nieuwe federale regering hebben een akkoord bereikt over de nucleaire rente. Dat werd bevestigd in kringen dichtbij de onderhandelaars.

De nucleaire rente is de winst die de elektriciteitsproducenten opstrijken als gevolg van de afgeschreven centrales. Politiek was er een akkoord om daar een hogere heffing op in te voeren.

De regeringsonderhandelaars zouden het eens zijn geraakt over een bedrag van 550 miljoen euro. Electrabel moet dus 300 miljoen euro meer betalen dan vorig jaar.

Daarbij hebben de onderhandelaars nog twee beslissingen gekoppeld aan de nucleaire rente.

Concurrentie

De eerste houdt in dat Electrabel wordt gedwongen een deel van de nucleaire productie op de markt te brengen. Op die manier wil men de concurrentie op de energiemarkt laten spelen.

Prijsblokkering

Bovendien krijgt de federale regulator van de energiemarkt, de CREG, de opdracht een mechanisme uit te werken om de prijzen te blokkeren indien er geen objectieve reden bestaat waarom die prijzen hoger liggen dan in onze buurlanden. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners