Electrabel herstart Doel 4

19/12/14 om 13:21 - Bijgewerkt om 13:21

Kernreactor Doel 4, die sinds augustus stilligt na een vermoedelijk geval van sabotage, wordt vandaag opnieuw opgestart. Eerder was de heropstart al vervroegd van 31 naar 21 december, maar de herstellingswerken aan de beschadigde stoomturbine verliepen nog iets vlotter dan gedacht.

Electrabel herstart Doel 4

Doel, Beveren © BELGA

'We zijn stilaan aan het opstarten', bevestigt woordvoerder Ann Becquart van Electrabel. 'Tegen 16 uur vanmiddag zal de centrale al op 30 procent van haar vermogen draaien. Tegen vanavond zal dat 100 procent zijn.' De reactor heeft een vermogen van 1.039 MW.

Sabotage (?)

Doel 4 werd op 5 augustus 2014 automatisch stilgelegd na een olielek in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. Door het incident - hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door sabotage - liep een grote stoomturbine grote averij op.

Vorige week kondigde uitbater Electrabel al aan dat de herstellingswerken goed verliepen, zodat de datum voor de heropstart van 31 december naar 21 december werd gebracht. Becquart: 'Enorm veel mensen hebben zich dag en nacht ingezet, zodat we nog wat vroeger kunnen opstarten.'

Electrabel moest naar aanleiding van de vermoedelijke sabotage van de nucleaire regulator FANC extra veiligheidsmaatregelen nemen, zoals het invoeren van het 'four eyesprincipe' en extra camera's. 'De extra maatregelen op vraag van het FANC zijn genomen', zegt Becquaert nog. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners