Electrabel: ‘Enkel richtlijnen CREG toegepast’

© Belga

Zowel Electrabel als Luminus menen dat ze niet in de fout zijn gegaan bij de recente indexering van de aardgasprijzen op 1 april.

“We drongen al langer aan op duidelijkheid rond de nieuwe wet en hebben uiteindelijk de CREG-richtlijnen van 22 maart naar de letter toegepast”, aldus woordvoerster Lut Vande Velde van Electrabel.

In die richtlijn van de CREG luidt het dat “vanaf 1 april 2012 en tot en met 31 december 2012 is de opwaartse indexatie van de variabele energieprijs voor de levering van elektriciteit en
aardgas verboden. De tijdelijke bevriezing van de opwaartse indexeringen van variabele contracten gaat bijgevolg van start op basis van de indexeringsparameters zoals door de leveranciers bekendgemaakt in hun tarieffiches op 1 april 2012.”

CREG hekelt selectieve lezing

De CREG hekelt de selectieve lezing van zijn eigen richtlijnen door Electrabel. “In onze richtlijnen staat wel degelijk dat het vanaf 1 april verboden is om de tarieven te indexeren. Electrabel verwijst gewoon naar een andere zin uit onze richtlijn”, luidt het.

De energieregulator maakt zich sterk dat de leveranciers zullen moeten inbinden en hun prijzen uiteindelijk zullen moeten laten zakken. “De CREG zal de wettelijke bepaling toepassen zoals gewild door de wetgever”. Hiervoor is er een KB in de maak dat de CREG de bevoegdheid geeft om de meerkosten die de leveranciers nu aanrekenen, opnieuw aan de klanten terug te storten. Daarenboven zouden zij een geldboete moeten betalen, gelijk aan de meerkosten, luidt het bij de regulator.

Electrabel is niet de enige leverancier die de prijzen op 1 april
nog een keer indexeerde. Ook Luminus deed dat.

Luminus
Luminus meent dat ze niet in de fout ging. “We zijn van mening dat de wet met betrekking tot de bevriezing van de gas- en elektriciteitsprijzen gerespecteerd werd, door ‘de indexeringsparameters van leveranciers op 1 april 2012’ te gebruiken, zoals de wetteksten bepalen”, klinkt het.

Luminus stelt zich dan ook “volledig ter beschikking van de Economische Inspectie en van de regering en zal in alle transparantie met hen samenwerken”.

Het bedrijf herinnert eraan dat de energieprijzen weliswaar in de hoogte zijn bevroren vanaf 1 april tot 31 december, “indexverlagingen daarentegen zullen in de komende maanden systematisch verrekend worden in het voordeel van de klant”.

De energieprijzen worden al lange tijd elke maand geïndexeerd. De laatste keer gebeurde op 1 april en daarover ontstond discussie. Minister van Economie Johan Vande Lanotte en minister van Energie Melchior Wathelet zegden dat de nieuwe wet dit niet langer toelaat. Ze dreigen met gerechtelijke stappen.

Halve waarheden en hele leugens
In de wet diverse bepalingen van 29 maart 2012, waarmee het bevriezingsmechanisme voor de gas- en elektriciteitsprijs wordt ingevoerd, staat nergens dat de tarieven op 1 april niet meer verhoogd mogen worden, zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester.

“Vande Lanotte en Wathelet vertellen halve waarheden en hele leugens”, oordeelt De Meester.

Volgens de PVDA is de prijsbevriezing vanaf 1 april die de federale regering heeft aangekondigd “een aprilvis”. Niet alleen geeft de wet de leveranciers de mogelijkheid hun tarieven op die datum nog te verhogen, ook de richtlijnen van energieregulator CREG zijn zo te begrijpen, luidt het.

“In de wet staat jammer genoeg wel degelijk dat de prijzen bevroren worden op het niveau van 1 april. Er staat nergens in de wet dat de tarieven op 1 april niet meer mogen worden verhoogd. Een zoveelste vluchtweg waarmee Electrabel en co de prijsbevriezing kunnen omzeilen”, zegt de PVDA.

Voor de partij moet de regering haar huiswerk overdoen. “Dit is knoeiwerk. (…) Deze regering is niet eens in staat om haar eigen beloftes waar te maken.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content