Electrabel dreigt met sluiting Tihange 1

© Belga

GDF-Suez, het moederbedrijf van Electrabel, dreigt ermee ook Tihange 1 al vanaf 2015 te sluiten. ‘Bluf’, regaeert Melchio Wathelet.

GDF-Suez, het moederbedrijf van Electrabel, is niet te spreken over de beslissing van de federale regering om de kerncentrales Doel 1 en 2 te sluiten vanaf 2015, en Tihange 1 vanaf 2025. Het dreigt ermee ook Tihange 1 al vanaf 2015 te sluiten.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) gelooft niet dat Electrabel overweegt om Tihange 1 toch te sluiten in 2015. Het energiebedrijf bluft, liet hij verstaan in Terzake op Canvas.

Volgens Electrabel is er momenteel een gebrek aan rechtszekerheid. Het bedrijf dreigt ermee Tihange 1 toch vanaf 2015 te sluiten en niet open te houden tot 2025, zoals de regering wil.

In Terzake kreeg Wathelet de vraag of Electrabel bluft. “Daarover wel”, antwoordde de staatssecretaris. “Ik begrijp wel dat er een duidelijk antwoord van de regering nodig is, er moet rechtszekerheid zijn.”

Die werd volgens Wathelet verschaft. “Men weet nu wat de visie van België is. De onzekerheid heeft als gevolg gehad dat er sinds 2003 geen investeringen meer zijn geweest. We creëren nu het klimaat om investeringen in gascentrales mogelijk te maken.” De staatssecretaris wees er ook op dat Tihange 1 maar voor de helft
eigendom is van Electrabel. “Misschien is er een andere producent geïnteresseerd”, merkte hij op.

Electrabel: ‘Beslissing gaat in tegen vrije marktwerking’

Volgens Electrabel komt de regering het protocolakkoord van 2009 niet na dat de drie centrales tien jaar langer openhoudt dan afgesproken in 2003. De toenmalige regering-Van Rompuy sloot het bewuste akkoord, maar door de val van de regering kreeg het nooit een wettelijke basis.

De regering-Di Rupo besliste om enkel Tihange 1 tien jaar langer open te houden. Electrabel moet bovendien 20 procent van de totale nucleaire productie ter beschikking stellen van alternatieve leveranciers. Het bedrijf reageert dat die piste onder meer ingaat tegen de vrije marktwerking, zoals voorzien in de Europese wetgeving, en dat ze een manifeste inbreuk vormt op het eigendomsrecht van de onderneming.

Ook zegt Electrabel dat de voorstellen geen element bevatten om de economische haalbaarheid te evalueren. “En dit terwijl aanzienlijke investeringen, die op meer dan 500 miljoen euro per site worden geschat, nodig zijn.”

Energiebevoorrading

Electrabel meent dat het door de keuzes van de regering de nodige beslissingen niet kan nemen. Het wijst erop dat de vraag omtrent de energiebevoorrading zich ondertussen bijzonder scherp stelt.

GDF-Suez vraagt de regering daarom een gesprek, zodat het zijn standpunt verder kan toelichten en meer duidelijkheid krijgt over de economische elementen. “Bij gebrek hieraan kan Electrabel enkel de procedures voor de stopzetting van de drie eenheden opstarten binnen de termijnen die werden bepaald in de wet van 2003.” (Belga/SD)




Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content