'Electrabel dient klacht in bij EU tegen nucleaire taks'

09/12/14 om 04:23 - Bijgewerkt om 05:51

De elektriciteitsproducent Electrabel heeft een klacht ingediend bij het directoraat-generaal voor Concurrentie van de Europese Commissie. Met de klacht wil Electrabel de nucleaire rente vernietigen. Die taks moet het bedrijf elk jaar betalen aan de Belgische staat.

'Electrabel dient klacht in bij EU tegen nucleaire taks'

© Belga

Dat meldt De Tijd.

De energieproducent voert aan dat België de Europese regels over staatssteun met de voeten treedt. België rekent alleen aan producenten van kernenergie een taks aan. Producenten die werken met andere bronnen worden niet gelijkaardig belast. Dat is niet eerlijk, vindt het bedrijf.

Sinds 2008 heeft Electrabel al 1,76 miljard euro moeten betalen. GDF Suez, het Franse moederbedrijf van Electrabel, erkent dat het een klacht heeft ingediend. "Maar dat gebeurde al een tijd geleden, voor de installatie van de nieuwe regering", beklemtoont het.

De taks werd onder meer ingevoerd omdat de nucleaire installaties langer openbleven dan gepland, waardoor Electrabel zonder extra investeringen, dus met minder kosten, kon blijven produceren.

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) bereidt zich voor op onderhandelingen over een verlenging van de levensduur van de kernreactoren. Ook de nucleaire taks komt ter sprake.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners