Einde aan jarenlange burgemeesterscarrousel in Linkebeek? Homans benoemt Yves Ghequire

17/09/15 om 18:34 - Bijgewerkt om 19:20

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft Yves Ghequiere benoemd tot burgemeester van Linkebeek. Ze wil daarmee een einde maken aan de jarenlange burgemeesterscarrousel in de faciliteitengemeente.

Einde aan jarenlange burgemeesterscarrousel in Linkebeek? Homans benoemt Yves Ghequire

Liesbeth Homans (N-VA) © BELGA

Damien Thiéry

Damien Thiéry

Komt er dan stilaan toch een einde aan de aanslepende vaudeville in Linkebeek? De problemen in de faciliteitengemeente slepen al sinds 2007 aan. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd Damien Thiéry (MR) tot tweemaal toe door de gemeenteraad als burgemeester voorgedragen. Deze voordracht werd telkens door de Vlaamse regering geweigerd omdat Thiéry de taalwetgeving had overtreden. De Vlaamse regering wist zich daarbij gesteund door uitspraken van de Raad van State.

De situatie blokkeerde en het leek erop dat de carrousel opnieuw rondjes bleef draaien. Minister Liesbeth Homans (N-VA) drong er bij de gemeenteraad verschillende keren op aan een nieuwe burgemeester voor te dragen. De Linkebeekse gemeenteraad deed dit echter niet en bleef Damien Thiéry als waarnemend burgemeester aanduiden. Ook tijdens de jongste gemeenteraad van maandag 7 september, waar op vraag van minister Homans een regeringscommissaris aanwezig was, werd geen geldige voordrachtsakte ingediend.

Voorkeursstemmen

Daarom heeft Homans nu beslist om Yves Ghequiere te benoemen tot burgemeester. Ghequiere werd in 2012 op de lijst van Thiéry verkozen. Dat gebeurde met de op een na meeste voorkeursstemmen.

Homans vindt dan ook dat ze met haar beslissing de 'de verkiezingsuitslag respecteert en respect toont voor de lokale democratie en de politieke machtsverhoudingen'.

Eed afleggen

Bedoeling is dat de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant de nieuwe burgemeester snel uitnodigt om de eed af te leggen.

Volgens Homans is de benoemingsprocedure afgerond en is Ghequiere op de hoogte gebracht van de beslissing. De N-VA-minister hoopt dat met haar 'démarche' een einde komt aan 'de lang aanslepende kwestie van de niet-benoemde burgemeesters in de faciliteitengemeente'.

In een reactie op zijn benoeming laat Ghequiere weten dat de Franstalige meerderheidsgroep in de Linkebeekse gemeenteraad zich hierover maandagavond zal beraden en dat hij voorlopig wil afzien van commentaar op deze beslissing. De Franstalige Lijst van de Burgemeester heeft in Linkebeek 13 van de 15 zetels in de gemeenteraad.

'Niet positief'

'Er is over deze beslissing vooraf contact geweest met het kabinet van Homans en ik heb duidelijk laten verstaan dat ik zeker niet positief sta tegenover een dergelijke beslissing, wat men kon begrijpen. We zullen dit maandag rustig intern bespreken en zien wat de uitkomst is', aldus Ghequiere die voorts benadrukt dat hij hierover al contact had met Thiéry en er zich tussen hen geen enkel probleem stelt.

Ghequiere zetelt al sinds 2007 in de Linkebeekse gemeenteraad en deed er in 2009 zijn intrede in het schepencollege. Hij is er momenteel onder meer bevoegd voor burgelijke stand, mobiliteit, stedenbouwd en derde leeftijd. Naar eigen zeggen is hij partijloos. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kreeg hij 520 voorkeurstemmen, het meeste na Thiéry die er 1.232 kreeg.

Op Twitter sprak Thièry van een daad van agressie. (Belga/KVDA)

Onze partners