Eind dit jaar alle geïnterneerden uit gevangenis? De Block predikt ‘realisme’

© Belga

‘We hebben daarvoor nieuwe centra nodig en die staan er ook niet van vandaag op morgen”, blikt De Block vooruit op het feit dat binnen een jaar alle gedetineerden uit de gevangenis mogen zitten zonder aangepaste zorg.

Er verblijven momenteel nog ruim vijfhonderd geïnterneerden in de Belgische gevangenissen. Tegen eind dit jaar zouden er helemaal geen delinquenten met mentale problemen meer achter tralies mogen zitten zonder aangepaste zorg. Gaat dat lukken? “We doen er alles aan, maar we moeten ook realistisch zijn”, zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Het Europees Hof van de Rechten van de Mens wil dat alle geïnterneerden tegen eind dit jaar een plaats hebben in een instelling met aangepaste therapeutische omkadering. Het Hof legde dat ultimatum in 2016 op om ervoor te zorgen dat dit structurele probleem in ons land eindelijk opgelost zou raken.

In afwachting zijn alle individuele zaken in Straatsburg geschorst. “We moeten realistisch zijn. We hebben daarvoor nieuwe centra nodig en die staan er ook niet van vandaag op morgen”, blikt De Block vooruit. “Ons land is jarenlang in gebreke gebleven voor de opvang van zieke mensen die zich in de gevangenis bevinden. We hebben daar in deze legislatuur heel hard aan moeten werken. Maar als er twintig jaar niets gebeurt, is het moeilijk om dat op een paar jaar helemaal te remediëren”, zo prijst ze de samenwerking met minister van Justitie Koen Geens.

Het aantal geïnterneerden in gewone gevangenissen is de voorbije jaren al zowat gehalveerd. De voorbije jaren zijn forensische psychiatrische centra geopend in Gent en Antwerpen en daar komen nog instellingen in Aalst, Waver en Paifve bij.

Daarnaast moet er volgens De Block gewerkt worden aan een betere uitstroom naar de reguliere opvang. Sinds de opening van de instelling in Gent zijn er slechts 47 mensen uitgestroomd. “We zien dat mensen te lang in de gevangenis hebben gezeten met te weinig zorg en zogenaamde detentieschade hebben opgelopen.”

Te Gek!? zet schijnwerpers op internering

Te Gek!? lanceert op 21 april een nieuwe campagne. Thema deze keer is internering. Bedoeling van de campagne ‘Van Gevangenis naar Zorg’ is de verschillende aspecten van internering te belichten, want de kennis erover is in Vlaanderen zeer gering en er blijven heel wat vooroordelen en misverstanden bestaan, luidt het.

Internering is een beveiligingsmaatregel van onbepaalde duur voor een persoon die een misdrijf heeft gepleegd, maar die door zijn psychische kwetsbaarheid onvoldoende in staat is om zijn daden te controleren. De rechter beslist om iemand te interneren met als doel de maatschappij te beschermen én de nodige zorg en begeleiding te voorzien zodat die persoon later opnieuw een plaats in de maatschappij kan innemen.

Vandaag verblijven nog 543 geïnterneerden in de gevangenis. Dat is half zoveel als vijf jaar geleden (1.087 eind 2013), het resultaat van de opening van de ­forensische psychiatrische centra in Gent en Antwerpen met respectievelijk 264 en 182 plaatsen.

Door de omzetting van bestaande psychiatrische bedden kwamen er bovendien in Vlaanderen 212 extra bedden bij, aldus cijfers vrijdag in De Standaard. In het weekend van 21 en 22 april organiseert Te Gek!? een groot fietsweekend ‘Van Gevangenis naar Zorg’. Op 21 april wordt er symbolisch vanuit de gevangenis van Antwerpen naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum Antwerpen gefietst om daarna in verschillende groepen en snelheden verder te fietsen naar de Psychiatrische Ziekenhuizen in Zelzate, Bierbeek of Rekem.

Op 22 april worden er in vijf regio’s plaatselijke activiteiten rond internering opgezet en bestaat de mogelijkheid om een aantal voorzieningen te bezoeken. Marc Vanhie, gekend van The Bet, schrijft en zingt het campagnelied. Productiehuis De Chinezen maakt, na ‘Gek en Geniaal’ over psychose, een 4-delige documentairereeks over internering.

Info over alle projecten en activiteiten is te vinden via www.vangevangenisnaarzorg.be .

Partner Content