‘Eind deze week zullen we zien of Theo Francken gelijk had’

Archiefbeeld Maximiliaanpark (2015) © Jürgen Augusteyns

De verschillende organisaties die wekenlang de opvang van vluchtelingen in het Brusselse Maximiliaanpark organiseerden, hebben besloten om het tentenkamp donderdag op te doeken. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert tevreden.

Het burgerplatform RefugeesBXL kondigde als eerste aan dat het zich donderdag terugtrekt uit het Maximiliaanpark. ‘We weigeren het alibi van de regering te zijn’, klinkt het.

We weigeren het alibi van de regering te zijn

Het platform is van oordeel dat de regering met de vooropvang het probleem niet grondig aanpakt, waardoor het tentenkamp als verlengstuk nodig blijft. Zo moeten asielzoekers die vrijdag aankomen, inclusief vrouwen en kinderen, het weekend in het kamp doorbrengen omdat ze zonder oproepingsbrief niet aanvaard worden in het WTC III-gebouw.

‘Het wordt steeds duidelijker dat als we in het park blijven, de regering haar verantwoordelijkheden zal blijven ontlopen,’ zegt woordvoerster Elodie Francart

In de loop van de dag bevestigde ook Dokters van de Wereld, dat dagelijks 40 mensen inzet voor medische bijstand, dat het de activiteiten in het park stopzet. Het platform bracht ondertussen ongeveer 150 vluchtelingen onder bij gastgezinnen.

Ontmoetingsplaats

Voor overdag is het platform nog op zoek naar een lokaal waarin het de verschillende diensten uit het tentenkamp kan aanbieden.

Yvan Mayeur (PS)
Yvan Mayeur (PS)© BELGA

Waar die ontmoetingsplaats komt, is nog niet helemaal duidelijk. ‘Alleszins in de buurt van het Noordstation, maar niet in het Maximiliaanpark’, zegt Francart. ‘Het kan niet dat Dokters van de Wereld in de modder en de koude zieke mensen moet verzorgen.’

Leugens

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) bevestigt ook dat de stadsdiensten die actief waren in het kamp de beslissing van het burgerplatform volgen. Zo zullen vanaf donderdag ook de vzw Bravvo en de Samusocial zich terugtrekken uit het Maximiliaanpark.

‘Op het einde van de week zullen we zien of Francken gelijk had’, zegt Mayeur. ‘Ik begrijp dat de burgers moe zijn. Ze zijn ook de leugens van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) beu. Er is niet voldoende plaats in het vooronthaal. We zullen binnenkort zien of alle vluchtelingen terecht kunnen bij het Rode Kruis. In het weekend zal de situatie heel moeilijk zijn.’

Francken is tevreden

Francken voelt zich echter niet aangesproken. Hij reageert tevreden op de aankondiging dat de ngo’s in het Maximiliaanpark het tentenpark willen opdoeken. ‘Dat lijkt me goed, het is een verstandige beslissing’, zei hij in de marge van een driedaags bezoek aan Noord-Afrika.

Theo Francken
Theo Francken© Belga Image

‘Er komen vijfhonderd extra plaatsen in het WTC III-gebouw, maar de voorbije weken hebben we sowieso nog maar één keer mensen moeten weigeren in de pre-opvang’, verduidelijkt hij. ‘Ik zeg niet dat daar niemand meer ligt die recht heeft op pre-opvang, maar het is zeker een minderheid.’

Volgens Francken zal bij de afbouw van het kamp blijken dat heel wat mensen in het park recent helemaal geen asielaanvraag hebben ingediend en vaak al jaren illegaal in het land verblijven. ‘Waar ze naartoe zullen gaan, is mij niet duidelijk. Maar we gaan niet iedereen nu plots papieren geven. Er komt geen collectieve regularisatie.’

Francken blijft ook bij zijn overtuiging dat bepaalde groepen het park gebruikten als politiek instrument tegen de regering. ‘Maar zand erover, echt waar. Laat ons nu proberen het in de pre-opvang te doen’, besluit Francken.

‘Ik bedank iedereen die zich inzet voor de vluchtelingen. Dokters van de Wereld, Caritas, het Rode Kruis, zij hebben goed werk gedaan.’

Facebookbericht

Via zijn woordvoerster laat Francken ook weten dat het ontradingsbericht dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) via Facebook gelanceerd heeft om Irakezen te overtuigen niet naar België te komen, druk wordt bekeken. Zowat 24 uur na de start werd de korte boodschap in het Arabisch al 15.551 maal aangeklikt en 1.916 keer geliket, luidt het. Ze spreekt van een ‘bereik’ van 251.332 profielen. De reacties op Facebook zelf zijn voor het overgrote deel in het Arabisch, maar volgens Francken – die een greep eruit liet vertalen door zijn kabinet – blijkt dat het bericht door de bank genomen serieus genomen wordt. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content