Eierprijzen historisch hoog

© Reuters

De gestegen voederprijzen, de lage winstmarges en vooral de nieuwe Europese regels die sinds 1 januari het houden van leghennen in legbatterijen verbieden, doen heel wat eierboeren afhaken. In combinatie met de stijgende vraag zorgt dit voor eierschaarste in Europa.

Nu met Pasen in zicht de vraag naar eieren toeneemt, stijgen de prijzen naar historische records. Verwerkers van eieren zien de kostprijs van hun grondstoffen tot 3 keer hoger gaan, vooral door nieuwe regels die Europa oplegt aan pluimveehouders. “Dit hebben we in 50 jaar nooit meegemaakt”, zegt Jean-Marie Lecoque van Eierhoeve Lecoque in Tongeren.

“De eieren worden momenteel verkocht voor zo’n 12 euro per 100 stuks”, zegt Benoît Vanden Heede, voorzitter van de Prijzencommissie in Kruishoutem. “Enkele maanden geleden was dat nog 7 euro, een jaar geleden zelfs maar 6. “Dat de prijzen net voor Pasen stijgen, is normaal, maar nu zitten we écht aan een absoluut hoogtepunt”.

Vanden Heede zegt dat zijn commissie er weinig aan kan doen. “Het is een kwestie van vraag en aanbod, die te maken heeft met de Europese regelgeving. Door de verplichting om de kooien van leghennen een derde groter te maken, hebben veel boeren afgehaakt. De sector was al een tijdje niet rendabel, en bijkomende investeringen konden velen niet aan. Vandaar de schaarste op de markt, en de spectaculaire prijsstijgingen”.

Exportbeperking

Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters is de historisch hoge prijs van eieren een gevolg van een toenemende schaarste op de Europese markt. Hij kaartte de zaak al aan op Europees niveau bij het ‘beheerscomité eieren’. De Europese Commissie erkent het probleem en overweegt maatregelen, zoals een exportbeperking, zegt hij. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content