Egbert Lachaert: 'Open VLD moet in 2014 veel kieskeuriger zijn'

19/11/12 om 11:12 - Bijgewerkt om 11:12

Als Egbert Lachaert voorzitter wordt van Open VLD dan zal hij niet aarzelen om voor de oppositie te kiezen in 2014: 'Open VLD kan haar geloofwaardigheid terugwinnen door kieskeuriger te zijn.' Drie vragen aan de tegenstander van Gwendolyn Rutten.

Egbert Lachaert: 'Open VLD moet in 2014 veel kieskeuriger zijn'

© Belga

Drie vragen aan Egbert Lachaert, die het opneemt tegen Gwendolyn Rutten als kandidaat-voozitter van Open VLD. Rutten werd naar voren geschoven door de partijtop, als consensuskandidate, maar dat schrikt Lachaert niet af. "Het is heilzaam voor de partij dat er twee kandidaten zijn met een licht afwijkende visie op de partij." Wat is volgens Lachaert het probleem van de Open VLD? Wat is zijn oplossing? En is dit wel het moment voor een interne strijd? Wat is het probleem van de Open VLD?

Egbert Lachaert: "Het probleem is drieledig. Ten eerste heeft Open VLD geen duidelijk, coherent verhaal meer. Open VLD is ook een stuk haar geloofwaardigheid kwijt, door te regeren met partijen die ideologisch te ver van ons staan. Ten slotte moeten we ook intern herstructureren: Open VLD lijkt soms te veel op een Mexicaans leger."

Wat is de oplossing?

Egbert Lachaert: "We moeten voor dat nieuw verhaal terug naar de basisprincipes, en die actualiseren. Klassieke liberalen en progressieve liberalen moeten we weer verenigen. Die eerste, eerder rechtse liberalen, moeten we terughalen met het klassieke pleidooi voor minder staat en meer ruimte voor het vrij initiatief. Anderzijds moeten we als liberalen ook creatieve, nieuwe antwoorden hebben op ecologische vraagstukken en moeten we ook over sociale mobiliteit en onderwijs iets te zeggen hebben.

Onze geloofwaardigheid kunnen we terugwinnen door veel kieskeuriger te zijn na 2014 wat regeringsdeelname betreft. We hebben te lang geregeerd met partijen die te ver van ons staan, zoals de PS. Regeren bewijst dat je beleid kan voeren, maar daarvoor moet je wel zwaar genoeg wegen, zoals in de jaren van Paars-Groen. Nu zijn we de kleinste partij en leggen we geen gewicht in de schaal: dat is dodelijk. Uiteraard moeten we nu niet de stekker uit de regering trekken, we hebben een akkoord en dat moet je respecteren.

Maar na 2014, als ik voorzitter zou zijn, moeten we veel kieskeuriger zijn en kiezen voor de oppositie als dat moet. Oppositie is niet leuk en het is geen heilig middel natuurlijk, maar dat is beter dan niet wegen op het beleid en zo je geloofwaardigheid verliezen.

Tenslotte moeten we de interne keuken op punt zetten, nu is de Open VLD soms teveel een Mexicaans leger: teveel denkende generaals en te weinig uitvoerende soldaten. We hebben nood aan een performante studiedienst, waarbij er ook kan uitgevoerd worden wat er bedacht wordt. De lokale mandatarissen moeten ook beter ondersteund worden.

De nieuwe voorzitter heeft anderhalf jaar om de partij klaar te stomen voor 2014. Na de verkiezingen kan die dan echt beginnen, met duidelijke keuzes en nieuwe recepten."

Is dit wel het moment voor een interne strijd? Heeft Open VLD niet eerder nood aan rust?

Egbert Lachaert: "Ik vind het net heel heilzaam voor de partij dat er een democratische strijd komt tussen twee kandidaten met een licht afwijkende visie op de partij. De strijd van drie jaar geleden heeft dat ook bewezen: veel militanten voelden zich betrokken, door al die debatten tussen de drie kandidaten. Ik begrijp de schrik niet. Zonder die zelfreflectie sterven we helemaal.

De partijtop is niet gelukkig, maar ik krijg veel steun van burgemeesters, schepenen en lokale militanten. Zij zijn blij dat iemand zegt wat zij ook al lang vinden. Het is natuurlijk een machine waartegen ik uitkom. Ik heb Gwendolyn Rutten nog niet gesproken, ik zie haar overmorgen op het eerste debat. Het zal spannend worden, ik schat de kansen op 50 procent." (SD)

Onze partners