Effectentaks: Open Vld wil ‘discussie niet heropenen’, CD&V wil adviezen ‘au sérieux nemen’

Didier Reynders, Alexander De Croo en Kris Peeters © Belga

CD&V-vicepremier Kris Peeters wil dat de regering ernstig rekening houdt met de adviezen over de effectentaks, het belastingvrij bijverdienen en de hervorming van de vennootschapsbelasting. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo wil de discussie die voor het sluiten van het zomerakkoord gevoerd is niet opnieuw voeren. Dat zeiden beide vicepremiers voor aanvang van het kernkabinet woensdag.

Over de effectentaks kwam een vrij kritisch advies van de Raad van State. Diezelfde Raad van State – en de sociale partners – hadden ook kritiek op de maatregel rond het 500 euro belastingvrij bijverdienen per maand. CD&V stuurde al eerder aan op bijsturingen.

CD&V-vicepremier Peeters wil in elk geval dat de adviezen ‘au sérieux’ worden genomen. ‘Waarom zijn die adviezen anders gevraagd? We gaan die toch niet in de vuilnisbak kieperen’, zei hij woensdag.

De liberalen willen wel rekening houden met de adviezen, maar willen de hele discussie niet heropenen. ‘Niet elke gelegenheid moet gezien worden als een gelegenheid om eindeloos te palaveren’, zei Open Vld-vicepremier Alexander De Croo. MR-vicepremier Didier Reynders vindt dat er naar een ‘zo correct mogelijke uitvoering van het zomerakkoord’ moet worden gegaan. Volgens Reynders vragen de adviezen vaak enkel om een betere motivering.

De N-VA-ministers wilden voor aanvang van de vergadering geen commentaar kwijt. De regeringstop bespreekt ook een pas afgeleverd rapport van de Nationale Bank over de hervorming van de vennootschapsbelasting.

De Nationale Bank zegt dat het de budgettaire impact van die hervorming niet precies kan inschatten, maar zegt dat het erop lijkt dat de impact die de regering zelf naar voren schuift ‘op plausibele hypothesen’ is geraamd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content