Eerste reactie Arco: Problemen zijn 'formeel' en 'procedureel'

28/11/12 om 02:45 - Bijgewerkt om 02:45

De auditeur bij de Raad van State heeft de vernietiging van de Arco-garanties "in hoofdzaak" gevraagd op basis van "formele gronden" en omwille van de "gehanteerde procedure". Dat stelt Arco zelf.

Eerste reactie Arco: Problemen zijn 'formeel' en 'procedureel'

© Reuters

Arco, dat in vereffening is, publiceerde dinsdagavond een eerste reactie op zijn website.

De auditeur bij de Raad van State adviseert om het koninklijk besluit, waarmee de federale regering eind 2011 een overheidswaarborg toekende aan de investeerders van Arco, te vernietigen. Het gaat nog maar om een advies, maar dat wordt in de meeste gevallen gevolgd.

Eén stap
In een eerste korte reactie neemt de groep Arco akte van het advies van de auditeur met betrekking tot het beroep tot nietigverklaring van het Koninklijk Besluit waarin de garanties uitgeschreven werden.

"De auditeur concludeert in dit verslag tot gegrondheid van het beroep, zij het in hoofdzaak op formele gronden en om redenen die verband houden met de gehanteerde procedure", klinkt het.

Dat beroep werd aangetekend door de Vlaamse Federatie van Beleggers, die ontevreden was over de ongelijke behandeling van de Dexia-aandeelhouders.

Voorts wijst Arco erop dat het verslag van de auditeur één stap in de procedure is. De Belgische staat en andere betrokken partijen hebben nu dertig dagen de tijd om hun bemerkingen mee te delen aan de Raad, klinkt het.

Zware kritiek
De neergang van Dexia in 2011 sleurde ook de grootste aandeelhouders, Arco en de Gemeentelijke Holding, mee de dieperik in. Arco is een coöperatieve en dus kon volgens de regering de overheidswaarborg voor spaarders worden ingeroepen. Maar die beslissing leidde tot zware kritiek, want ze dreigt de overheid nu maximaal 1,5 miljard euro te kosten. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners