Eerste procesdag Janssen na 2,5 uur afgelopen

20/09/11 om 14:37 - Bijgewerkt om 14:37

De eerste procesdag duurde zo'n 2,5 uren en ging vooral over de samenstelling van de jury.

De eerste dag van het assisenproces tegen Ronald Janssen werd na 2,5 uur afgerond. In die tijd werd de twaalfkoppige jury samengesteld, die uit vijf vrouwen en zeven mannen bestaat en uit 120 kandidaat-juryleden gekozen werd.

Janssen staat terecht voor de moorden op Annick Van Uytsel, zijn buurmeisje Shana Appeltans en haar vriend Kevin Paulus.

Een bleke en vermagerde Ronald Janssen was aanwezig en hij leek meteen de toon van het proces te zetten door via zijn raadsman Zvonimir Miskovic te eisen dat hij niet getekend wil worden.

Janssen had ook bezwaren tegen de gsm's in de zaal. Op een bepaald ogenblik ging de gsm van een kandidaat-gezworene af, waarop die gewraakt werd. Volgens Janssens raadsman hadden ze niet de garantie dat er geen foto's gemaakt zouden worden met de gsm-toestellen.

Achteloos

Janssen was schijnbaar achteloos en keek onverstoord naar de drie beroepsrechters en de openbare aanklager Patrick Boyen. Nadat de jury was samengesteld, deed assisenvoorzitter Michel Jordens aan de twaalf juryleden de uitleg over het proces. Tijdens die uiteenzetting draaide Janssen rond met zijn hoofd, alsof hij last had van een stijve nek.

Vrijdag proces echt van start

Links en rechts van Janssen zaten drie politiemensen in burger van de speciale interventie-eenheid van de federale politie. In twee beveiligde wagens werd hij vanuit zijn cel in Hasselt overgebracht naar Tongeren. Rond 12.30 uur was de zitting in Tongeren afgelopen.

Vrijdag begint het eigenlijke proces met het verhoor van Janssen zelf. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners