Eerste overleg over Brussel-Halle-Vilvoorde

19/04/10 om 20:43 - Bijgewerkt om 20:43

Koninklijk opdrachthouder Dehaene, premier Leterme en de partijvoorzitters hebben overleg gepleegd over B-H-V.

Koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene heeft maandagavond enkele uren vergaderd met premier Yves Leterme en de partijvoorzitters over Brussel-Halle-Vilvoorde. Dinsdag worden de gesprekken voortgezet.

Dehaene pleegde overleg met de voorzitters van de meerderheidspartijen MR, PS, CDH, Open VLD en CD&V over de institutionele problemen en B-H-V in het bijzonder.

Ook de oppositiepartijen Groen! en Ecolo namen deel aan de vergadering. Dehaene had zondagavond aangekondigd hen een voorstel te zullen voorleggen.

VlamingenenFranstaligenvergadereneerst apart

Voor de gezamenlijke vergadering had de koninklijke opdrachthouder eerst nog bilaterale contacten.

Hij en premier Yves Leterme zaten apart samen met de Vlaamse partijen en nadien met de Franstalige.

Pas omstreeks 21.30 uur uur begon de vergadering met alle uitgenodigde partijvoorzitters. Kort na 1 uur in de nacht van maandag op dinsdag gingen de onderhandelaars uit elkaar.

Noggeenakkoord

Een akkoord werd nog niet bereikt. Na de vergadering werd geen commentaar gegeven.

Dehaene zou volgens enkele Franstalige kranten de uitvoering van het eerste communautaire pakket van eind februari 2008 (de zogenaamde borrelnootjes) in zijn plan hebben opgenomen.

Vanaf 2014 zou hij de federale, regionale en Europese verkiezingen willen doen samenvallen. Voorts wil hij volgens de kranten een reeks grondwetsartikels voor herziening vatbaar verklaren.

Benoemingburgemeesters

Dehaene zou in zijn voorstel de splitsing van zowel de kieskring als het gerechtelijk arrondissement B-H-V voorzien.

In ruil zou de bevoegdheid om in de faciliteitengemeenten burgemeesters te benoemen uit handen worden genomen van de Vlaamse overheid en toevertrouwd aan een paritair samengesteld college van provinciegouverneurs.

Voorts zouden de Franstaligen uit de faciliteitengemeenten kunnen blijven stemmen op Franstalige lijsten. Juridische geschillen zouden ze in het Frans aanhangig kunnen maken in Brussel.

Administratieve geschillen in de faciliteitengemeenten zouden voor een Franstalige kamer van de Raad van State kunnen worden gebracht.

Onze partners