Eerste nationale politiestaking sinds 2001

22/09/14 om 16:46 - Bijgewerkt om 16:46

De politievakbonden hebben de agenten opgeroepen om op dinsdag 23 september te staken. Ze vragen naar een oplossing voor de pensioenenkwestie. Omdat de geïntegreerde politie een minimumdienst moet verzekeren, zal de impact op de bevolking beperkt zijn.

Eerste nationale politiestaking sinds 2001

Politiebetoging in Brussel. © BELGA

Zoals aangekondigd na de betoging vorige week, roepen de politievakbonden de agenten op om dinsdag 23 september te staken. "Er zullen stakingsposten opgesteld worden, maar we zullen niet beletten dat collega's kunnen werken." Dat verzekert Vincent Gilles, voorzitter van VSOA Politie.

De geïntegreerde politie moet wettelijk een mimimumdienst verzekeren. Het is de eerste nationale staking sinds de politiehervorming in 2001 die een tweeledige structuur - met een federaal en een lokaal niveau - in het leven riep.

Oplossing voor pensioenen nodig

Vorige donderdag manifesteerden ongeveer 14.000 politieagenten in de straten van Brussel tegen de uitspraak van het Grondwettelijk Hof dat in juli de preferentiële voorwaarden van de oppensioenstelling voor de geïntegreerde politie vernietigde.

Het Hof vond het niet kunnen dat gewezen rijkswachtofficieren bij de pensioenhervorming hun gunstigere leeftijdsvoorwaarden voor vervroegd pensioen (tussen 54 en 58 jaar) konden behouden, terwijl andere officieren binnen de geïntegreerde politie pas op 62 jaar met vervroegd pensioen kunnen.

De betoging was een waarschuwing aan de politieke verantwoordelijken om een oplossing uit te werken. "Sindsdien heerst er radiostilte bij de partners van de Zweedse coalitie", betreurt Gilles. "Wij bereiden ons voor op een hete sociale herfst. We zullen onze krachten progressief opbouwen."

Impact bevolking beperkt

Het is volgens Gilles onmogelijk te zeggen hoeveel stakers er dinsdag zullen zijn. "De zin om te staken is er. Als we, met de opeisingen, de kaap van 5.000 stakers bereiken, durf ik spreken van een succes", stelt Gilles.

Voor de bevolking zou de impact erg beperkt blijven. De wetgeving omschrijft de opdrachten van de federale politie die een minimumdienst moet vervullen. "En bij de lokale politie, bepalen de verantwoordelijken van de zones de afbakening van de minimumdienst in overleg met de vakbonden", zegt Stéphane Deldicque, permanent afgevaardigde van ACV Politie. Er is dus geen sprake van om het onthaal in de politiecommissariaten te verlaten, noch om op het terrein de interventieteams te schrappen. De 195 lokale politiezones moeten ook blijven instaan voor het beheer van een reeks lokale administratieve taken. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners