Eerste moslimtelevisie is een feit

18/09/11 om 09:58 - Bijgewerkt om 09:58

Voor het eerst in ons land hebben moslims hun eigen televisieomroep. MTRO zendt sinds vanochtend uit via de uitzendingen voor derden op de VRT.

MTRO staat voor Moslim Televisie en Radio Omroep. Om 9:40 uur vanochtend zondt de moslimomroep voor het eerst een televisieprogramma uit via de VRT. Ze maakt daarvoor gebruik van de uitzendingen door derden die ruimte bieden aan organisaties die een levensbeschouwing uitdragen. Op 30 september volgt de eerste radio-uitzending.

Vrede met u
'Salaam Aleikhum. Vrede met u allen. Welkom bij de eerste aflevering van de MTRO.' Zo opende de eerste uitzending die vooral de ramadan in de kijker zette en ook inging op de verwachtingen in ons land bij moslimtelevisie.

Minister van Media Ingrid Lieten zei in de uitzending dat de overheid zich niet zal moeien met de inhoud van MTRO. 'De scheiding van kerk en staat is een van onze basisregels. Dat betekent dat de staat zich niet bemoeit met de religies maar ook dat de religies zich niet bemoeien met de staat.'

Unieke kans
'Toch vinden wij het belangrijk dat er op de publieke omroep ruimte vrij is voor religies om te communiceren. Ze mogen dat helemaal zelf invullen. Ik hoop dat de MTRO daar fantastisch gebruik van zal maken en veel kijkers zal aantrekken. Dit is een unieke kans.'

De uitzendingen door derden zijn goed voor 50 uur televisie en 60 uur radio per jaar. Er zijn al langer uitzendingen van katholieke, vrijzinnige, protestantse, joodse en orthodoxe organisaties.

Het is voor het eerst dat moslims nu ook televisie en radio maken. Ze krijgen daarvoor 110.000 euro subsidies. De zendvergunning was al in orde sinds 1 januari maar het was nog wachten op de subsidies. (EE)

Lees meer over:

Onze partners