Eerste keer sinds 15 jaar: Tabaksgigant voor de rechter

10/01/14 om 05:08 - Bijgewerkt om 05:08

Voor het eerst sinds het verbod op tabaksreclame wordt een rookwarenfabrikant vervolgd voor illegale reclame. British American Tobacco (BAT), bekend van Lucky Strike en Belga, komt voor de correctionele rechtbank.

Eerste keer sinds 15 jaar: Tabaksgigant voor de rechter

© PhotoNews

Dat bevestigt het Brusselse parket, schrijven De Tijd en L'Echo. Volgens het parket heeft de tabaksgigant de wet overtreden door een winkel volledig te laten inrichten in het teken van Lucky Strike. Het parket baseert zich op een concreet dossier over een stripwinkel in Oost-Vlaanderen.

BAT moet op 28 februari voor de strafrechter verschijnen en riskeert een boete van 600.000 euro. Volgens Paul Van den Meerssche van de tabakscontroledienst van Volksgezondheid is de zaak cruciaal om af te bakenen wat wel en niet mag inzake tabaksreclame.

Fabrikanten hollen het verbod uit

"De tabaksfabrikanten hebben de voorbije 15 jaar zowat elk woord in de wet ter discussie gesteld", stelt Van den Meerssche. "Ze proberen constant elke uitzondering op het reclameverbod zo ruim mogelijk te interpreteren. Zo wordt het verbod uitgehold en wordt op veel plaatsen nog promotie gemaakt voor tabaksproducten."

Tot nu zijn alleen de warenhuisketen Colruyt en twee winkels veroordeeld op basis van de tabaksreclamewet die in 1999 van kracht werd. (Belga/TV)

Onze partners