Eerste dopingdoden in België zijn een feit

In het jaarverslag van de Hormonencel worden de eerste doden ten gevolge van het gebruik van anabolica bevestigd.

In België is zowel in 2009 als in 2010 ten minste één volwassene overleden ten gevolge van het gebruik van anabolica. Het aantal inbreuken op het menselijke gebruik van verboden producten steeg in 2010 met bijna 40 procent ten opzichte van 2009.

“De vraag en het aanbod naar dergelijke geneesmiddelen blijft stijgen en moet dringend een halt worden toegeroepen”, schrijft hoofdcoördinator van de hormonencel Francis Clarysse. “Tijdens huiszoekingen worden steeds frequenter illegale producten in beslag genomen en er worden ook meer postzendingen onderschept.”

Zo werd vorig jaar een zending met valse Viagra onderschept, waarbij de dosis van het hoofdbestanddeel gevaarlijk hoger was. Middelen tegen erectiestoornissen hebben een aandeel van meer dan 60 procent in de inbeslagnames, stellen de speurders vast.

Illegale laboratoriaVia het internet zijn de illegale producten binnen handbereik, stelt het jaarverslag. “Een niet te onderschatten hoeveelheid anabolen is afkomstig van illegale laboratoria binnen de EU.”

Een ander acuut probleem is de diefstal van echte medicijnen. Deze producten worden dan door bendes uit het fitness- en kickboksmilieu te koop aangeboden in verschillende fitnesscentra.”

De stijging van het aantal inbreuken is vooral verontrustend omdat dopinggebruikers meestal geen causaal verband leggen tussen hun gezondheidsproblemen en het dopinggebruik.

In haar verslag stelt de Hormonencel zich de vraag of er in de hormonenwetgeving verzwarende omstandigheden moeten ingevoerd worden, wanneer inbreuken een ongeneeslijke ziekte, zware verminking of de dood veroorzaken.”Ook bij de verkoop aan minderjarigen zouden zwaardere straffen opgelegd kunnen worden. Dat kan met een redelijk eenvoudige wettelijke ingreep”, meent Clarysse. (Belga/VF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content