Eerste biertje na 17 jaar: Lelièvre mag voorwaardelijke vrijheid vergeten

© Image Globe

Dutroux-handlanger Michel Lelièvre kan zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling mogelijk meteen al op zijn buik schrijven. Op zijn eerste dag penitentiair verlof dronk hij een biertje. Dat is hem expliciet verboden.

De 42-jarige Lelièvre genoot van zijn eerste van vijf uitgaansverloven die hem in juni werden toegestaan door de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB). Op foto’s is te zien hoe hij tijdens een lunch met zijn begeleider een Hoegaarden voor zich heeft staan. Het was zijn eerste biertje sinds zeventien jaar. Nochtans was een van de voorwaarden voor de uitgaansverloven dat hij geen alcohol zou drinken. Een en ander staat te lezen in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De advocate van Lelièvre, Nathalie Buisseret, vreest het ergste. “Ik denk dat de begeleider hier gewoon niet bij heeft stilgestaan”, zegt ze in De Morgen.

“Wij hebben altijd gezegd dat Lelièvre niet in staat is om in het gareel te lopen”, reageert Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje. “Dat blijkt nu.”

De SURB moet in september beoordelen of Lelièvre zich aan de voorwaarden heeft gehouden. De SURB is doorgaans erg strikt, aldus nog de krant. Dat kan Lelièvre dus zuur opbreken.

Meer problemen

Eerder was al duidelijk geworden dat er nog andere hindernissen bestaan voor Lelièvres voorwaardelijke invrijheidssteling.

Avanti, de vereniging die hem zou opvangen en in staat stellen een opleiding als schrijnwerker te volgen, meldt dat het nooit geweigerd heeft om Lelièvre te ontmoeten. Avanti reageert daarmee op berichten die eerder in de pers verschenen. Maar, zo voegt de vereniging wel meteen toe, het ligt inderdaad moeilijk om Michel Lelièvre op te vangen.

“Wij hebben nooit een toegangsonderhoud geweigerd met de betrokkene”, klinkt het. Avanti zegt dezelfde procedure te hanteren voor alle kandidaat-stagiairs, maar wil in dit stadium de stagiairs die al een opleiding hebben aangevat vooral behoeden voor een overdosis media-aandacht eens Lelièvre bij hen zou komen aankloppen. Ook is de vzw bezorgd voor de mogelijke impact op de relaties met de wijkbewoners.

Het standpunt van de vzw kan voor de SURB een bijkomend argument zijn om Lelièvre achter de traleis te houden. Michel Lelièvre werd in 2004 tot 25 jaar cel veroordeeld voor de dood van Ann Marchal en Eefje Lambrecks en de ontvoering van Sabine Dardenne en Laetitia Delhez. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content