Eerste Belgische gevangene krijgt euthanasie

13/09/12 om 05:26 - Bijgewerkt om 05:26

Een in Turnhout geïnterneerde moordenaar mag van het gevangeniswezen en volgens doktersadviezen euthanasie plegen. Het zou de eerste keer zijn dat een gevangene euthanasie krijgt.

De man, Frank VDB, zit al ruim twintig jaar in de gevangenis van Turnhout voor twee moorden en een verkrachting, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard .

Ondraaglijk lijdenHet is nog niet zeker of de euthanasie er effectief komt. De behandelde arts moet ze immers willen uitvoeren. Maar de procedure is alleszins al opgeschoten: er zijn gunstige adviezen van drie externe artsen en het gevangeniswezen heeft geen bezwaar.

Euthanasie-expert Wim Distelmans is een van de adviserende artsen. Volgens hem is aan alle voorwaarden voldaan. Dit betekent dat de man kampt met een ongeneeslijke psychische aandoening en daardoor ondraaglijk lijdt. Bovendien moet hij ook herhaaldelijk en over een langere periode om euthanasie verzoeken. "Dit is allemaal er delicaat", zegt hij.

Geen opvang
N-VA-senator en arts Louis Ide maakte het verhaal publiek. Hij kaart aan dat er "geen enkele opvang voor geïnterneerden voorzien is zoals in Nederland wel het geval is". Volgens Ide kiest Frank V.D.B. voor euthanasie omdat die behandeling ontbreekt. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners