Eerste asielzoekers in voormalige kazerne Helchteren

07/12/10 om 18:09 - Bijgewerkt om 18:09

Dinsdagavond zijn de eerste vijftig asielzoekers aangekomen. In totaal is er plaats voor 550 mensen.

In de loop van dinsdagavond zijn de eerste asielzoekers opgevangen in de voormalige legerkazerne in het Limburgse Houthalen-Helchteren.

Het gaat om één van de militaire sites die de federale regering voorziet voor extra opvang, naast Bastenaken, Weelde (Ravels) en Bierset. Ook in de infrastructuur van de civiele bescherming in Gembloers zijn extra plaatsen voorzien.

In Helchteren zal in totaal plaats zijn voor 550 personen. Dinsdagavond kwamen de eerste 52 asielzoekers aan. In de voormalige kazerne heeft het Rode Kruis Vlaanderen een noodopvangcentrum ingericht.

Het Rode Kruis gaat er prat op dat ze dat op een week tijd heeft gedaan vermits ze de sleutel van het centrum pas op 30 november heeft gekregen.

Huzarenstukje

Volgens Hilde Van Gastel, manager opvang asielzoekers bij het Rode Kruis, was dat een huzarenstukje omdat op een aantal plaatsen de
radiatoren en de wc's waren verwijderd, de keuken was ontmanteld en de communicatielijnen voor telefoon en internet waren verdwenen.

In afwachting van de ontvangst van de sleutels had het Rode Kruis al 49 mensen aangeworven en opgeleid. Er werden voor de 550 beschikbare plaatsen onder meer bedden, matrassen, 400 stoelen, 200 tafels, 19 wasmachines en 12 televisietoestellen aangekocht.

Volgens Van Gastel waren er dinsdag al 72 plaatsen klaar, die in de loop van de week zullen opgevuld worden.

Andere centra

Van Gastel liet weten dat de deadline van 16 december voor het noodopvangcentrum in Weelde (Ravels), waar 512 asielzoekers terecht kunnen, niet zal gehaald worden. Daar worden de asielzoekers opgevangen in wooncontainers.

In Houthalen-Helchteren en Weelde zullen de asielzoekers maximaal tien weken verblijven. Nadien schuiven ze door naar reguliere opvangcentra.

Het Waalse Bierset ontvangt op donderdag 9 december zijn eerste
asielzoekers. Bastenaken en Gembloers volgen op 13 en 15 december, zo heeft het Franstalige Rode Kruis dinsdag bekendgemaakt.

Op termijn zullen de centra in Bierset en Bastenaken elk 550
asielzoekers huisvesten en dat van Gembloers 250.

Onze partners