Eenheidsstatuut: Vakbonden gaan actie voeren tegen 'onvermurwbare' werkgevers

21/06/13 om 17:48 - Bijgewerkt om 17:48

Dat het overleg over het eenheidsstatuut nog geen resultaat heeft opgeleverd, is volgens de bediendebonden te wijten aan de werkgevers 'die zich volkomen onvermurwbaar hebben opgesteld'.

Eenheidsstatuut: Vakbonden gaan actie voeren tegen 'onvermurwbare' werkgevers

© Belga

De christelijke en socialistische bediendebonden gaan op donderdag 27 juni om 10 uur actievoeren aan de kantoren van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Dat melden de bonden BBTK, LBC-NVK en CNE.

Geen millimeter wijken
Ze doen dat uit protest tegen "de onverzettelijke houding van de werkgevers" tijdens de onderhandelingen om te komen tot een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden.

"Uit hun voorstellen in de Groep van 10 (overlegorgaan van werkgevers en vakbonden) valt duidelijk af te leiden dat ze geen millimeter wilden afwijken van hun uitgangspunten op het vlak van opzegtermijnen en carensdag."

De vakorganisaties toonden zich wél constructief, voegen de bonden nog toe. "Wij kwamen wel degelijk naar de onderhandelingstafel met antwoorden die inhoudelijk en qua timing voldoende in zich hadden als basis voor een verantwoordelijke, onderhandelde oplossing."

Expert aangesteld
De sociale partners brachten verslag uit bij de regering over hun gesprekken. Die stelde een expert aan om het overleg te begeleiden. Het gaat om Jan Smets, ondervoorzitter van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid.

"We nemen er akte van dat de regering nu van plan is om een beroep te doen op een facilitator die de situatie moet deblokkeren. We blijven waakzaam en houden zijn cruciale taak met de Groep van 10 tijdens de komende uren en dagen uiteraard nauwlettend in de gaten", aldus de bonden. (Belga/TE)

Onze partners