Eén van de opgepakte piraten was kaper Pompeï

02/12/10 om 14:50 - Bijgewerkt om 14:50

Het federaal parket heeft één van de mannen die werden opgepakt door het fregat Louise-Marie laten aanhouden.

Eén van de zeven vermoedelijke piraten die werden opgepakt door een Belgisch fregat was betrokken bij de kaping van het Belgisch vrachtschip Pompei in 2009. Het federaal parket heeft hem laten aanhouden.

Het zevental werd maandag opgepakt voor de kust van Kenia door het fregat Louise-Marie, dat deel uitmaakt van de Europese anti-piraterij-operatie Atalanta.

De mannen werden opgepakt in het kader van de nieuwe Belgische wet op de piraterij. Maar het federaal parket liet daags nadien weten dat ze niet zullen worden vervolgd. Vermits er voorlopig geen landen bereid zijn om piraten te berechten die in de internationale wateren werden opgepakt, dreigt hun vrijlating.

Maar één van de zeven aangehouden mannen was betrokken bij de kaping van de Pompei, de Belgische steenstorter die vorig jaar werd gekaapt voor de kust van Somalië. De tienkoppige bemanning, onder wie twee Belgen, werd twee maanden lang gegijzeld.

De foto's van de zeven piraten die werden opgepakt door de Louise-Marie werden doorgestuurd naar België en voorgelegd aan de bemanning van de Pompei. Drie bemanningsleden hebben één van hen herkend als één van de gijzelnemers.

Na een videoverhoor met de onderzoeksrechter in Brugge besloot die de piraat aan te houden, aldus het federaal parket.

Lees meer over:

Onze partners