'Een van de grootste Vlaamse eisen vervuld' (Di Rupo)

12/07/12 om 21:01 - Bijgewerkt om 21:01

CD&V, Open Vld, sp.a en Groen voeren uit "wat de Vlaamse kiezer al zolang beloofd werd. Ze vervullen één van de grootste Vlaamse eisen", aldus premier Elio Di Rupo over de stemming over de splitsing van BHV.

'Een van de grootste Vlaamse eisen vervuld' (Di Rupo)

© Belga

"De stemming van morgen is een stemming van verandering, hoop en vertrouwen." Dat verklaarde premier Elio Di Rupo na de algemene bespreking van de wetsontwerpen die het eerste luik van communautair akkoord uitvoeren dat de zes meerderheidspartijen en de groenen vorig jaar overeenkwamen.

"We zijn erin geslaagd", stak Di Rupo van wal. "BHV wordt gesplitst. PS, CD&V, MR, Open Vld, sp.a, cdH, Ecolo en Groen zorgen voor een definitieve oplossing voor een probleem dat al sinds de jaren zestig bestaat." Nu voeren CD&V, Open Vld, sp.a en Groen uit "wat de Vlaamse kiezer al zolang beloofd werd. Ze vervullen één van de grootste Vlaamse eisen". De premier prees ook de staatszin van PS, MR, cdH en Ecolo. Samen met hun Vlaamse collega's hebben ze evenwichtige oplossingen gevonden om de stappen vooruit te zetten waar de Franstaligen sinds lang op wachten.

Donkere toekomst
De premier voegde er aan toe dat BHV het grootste obstakel was geworden tussen Vlamingen en Franstaligen. Door BHV was er na de verkiezingen van 2007 zes maanden geen regering, viel de regering in april 2010, kwam ons land in een politieke crisis van 541 dagen terecht, raakten ons land en onze instellingen quasi volledig verlamd, gingen alle indicatoren die de toestand van ons land aangeven in het rood en werd het begrotingstekort een levensgroot probleem. "Kortom, ons land ging een donkere toekomst tegemoet", sprak Di Rupo.

"Er zijn er die praten, er zijn er die doen", ging de premier voort. Hij herinnerde aan de moeilijke politieke en economische toestand waarin ons land zich een jaar geleden bevond. "Een jaar geleden had de wanhoop ons land in zijn greep. Vandaag hebben we een nieuwe dynamiek tot stand gebracht. Defaitisme is niet langer op zijn plaats", sprak de eerste minister.

Economische indicatoren
Daarbij stond hij stil bij de economische indicatoren die sinds de vorming van de regering een pak fraaier ogen dan voordien. De rente die ons land moet betalen op obligaties met een looptijd van tien jaar lag toen op 5,86 procent en stond donderdagmorgen op 2,64 procent. "Ten opzichte van de eerste voorspellingen hebben we dit jaar dus al 441 miljoen euro gewonnen", dixit de premier, die ook naar de spread met Duitsland verwees. Voor de vorming van de regering lag die op 3,6 procent. Nu bedraagt die 1,42 procent, ofwel minder dan de helft.

"We worden beschouwd als één van de meest betrouwbare en geloofwaardige landen in Europa. Natuurlijk moeten we waakzaam blijven en het werk verder zetten. Maar ik vraag de intellectuele eerlijkheid op te brengen om onze resultaten te erkennen", verklaarde de eerste minister. Hij blikte nog vooruit naar het volgende luik van de staatshervorming. Daar zal met "dezelfde krachtdadigheid" aan worden gewerkt, beloofde hij. "Eens te meer zullen we de komende maanden bewijzen dat we onze beloftes voor verandering nakomen."

Kantelpunt in de geschiedenis
Hij stelde nog dat elke inwoner recht heeft op politici die zich inzetten om verschillen te overstijgen, "die zich focussen op datgene dat ons sterker maakt. Ik ben er zeker van dat de grote meerderheid van de Vlamingen, Walen en Brusselaars niet het einde van België willen. Het is niet het einde van België dat de Vlamingen, Walen en Brusselaars rijker zal maken", luidde het.

Samen zijn we volgens Di Rupo in staat een dynamischer en welvarender land te bouwen. Bij de stemming vrijdag maken de Kamerleden "een keuze voor of tegen een oplossing die onze burgers toelaat naar de toekomst te kijken en ons land verder te hervormen, met aandacht voor iedereen". "Op dit kantelpunt in de geschiedenis, in België, Europa en de wereld, loont het niet zich terug te plooien op zichzelf, op de eigen gemeenschap, op een eenvormige identiteit." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners