'Een typisch Belgisch werkstuk'

28/11/11 om 05:34 - Bijgewerkt om 05:34

Het begrotingsakkoord dat formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen bereikt hebben, is voorpaginanieuws in alle kranten. Er wordt opgelucht gereageerd, maar hoewel de media het akkoord niet afschieten, is nergens sprake van een hoerastemming.

'Een typisch Belgisch werkstuk'

© Belga

Dat is ook te merken aan de koppen. Het Laatste Nieuws roept "Eindelijk geland" en Belang van Limburg kijkt vooruit met "En nu een regering". De Morgen titelt optimistisch een "Regering over enkele dagen", Het Nieuwsblad houdt het op "Nog een lange weg te gaan". Gazet van Antwerpen merkt op "Di Rupo blij met akkoord, maar vakbonden furieus". De Standaard kopt "Markten testen Di Rupo".

Het akkoord beheerst ook de krantencommentaren. "De begroting voor volgend jaar (...) oogt als een typisch Belgisch werkstuk. Geen enkele partij kan pronken met een scalp. (...) Toch verzet dit budget enkele bakens", vindt Bart Brinckman in De Standaard. Brinckman waarschuwt wel dat de begroting slechts een vodje papier blijft "als ze niet wordt gevolgd door een krachtdadige regering die de komende jaren het budget op koers houdt en een economisch klimaat schept dat zo veel mogelijk mensen aanmoedigt om zo lang mogelijk aan het werk te blijven".

Martin Buxant, politiek redacteur bij De Morgen, vindt de overwinning van Di Rupo onbetwistbaar: "De index blijft. Er zal bijna niet worden bespaard op het vlak van de gezondheidszorg. Er zal geen verhoging van de pensioenleeftijd komen. Alleen de aanpassingen aan de vervroegde en brugpensioenen kunnen pijnlijk zijn voor de socialistische partij." "Geen enkele linkse partij in Europa kon zoveel binnenhalen in dergelijke crisistijden", betoogt hij.

Luc Van Der Kelen heeft het in Het Laatste Nieuws over een akkoord dat er niet kwam "uit vrije wil en grote staatsmanszin bij de onderhandelaars, maar omdat de financiële markten en Europa België het mes op de keel hebben gezet". "Daarom zal deze periode van 530 dagen stuurloosheid en gebrek aan beslissingsvermogen in ieders geest blijven hangen als een voorbeeld van bestuurlijk onvermogen (...)." Het

uiteindelijke resultaat mag wel gezien worden en is "de omvangrijkste budgettaire sanering aller tijden", aldus Van Der Kelen, die oproept om de maatregelen desnoods met volmachten door te voeren.

De Tijd noemt het akkoord "verdedigbaar", maar waarschuwt dat de gevolgen van dit begrotingsakkoord voor iedereen voelbaar zullen zijn. Het gaat om "een bijzonder Belgisch centrumakkoord. De scherpe kantjes zijn er afgevijld, het is moeilijk om er vanuit het eigen gelijk enthousiast over te zijn, maar het is een stap vooruit voor een moeilijk land in moeilijke omstandigheden", luidt het.

Ook Belang van Limburg noemt het akkoord "verdedigbaar", maar vraagt zich af of Di Rupo en de zes partijen sterk genoeg zullen zijn om dit akkoord en het eerder gesloten communautair akkoord ook uit te voeren. De krant wijst er onder andere op dat bij de opmaak van de begroting is uitgegaan van een economische groei van 0,8 pct in 2012, maar wat indien er geen groei is of (...) een recessie? En wat gaan de vakbonden (...) dan doen indien nog meer nodig is, klinkt het.

Ook Liesbeth Van Impe vraagt zich in Het Nieuwsblad af wat de toekomst zal brengen. "De les van het begrotingscompromis moet eigenlijk zijn dat het te laat kwam, na de ratingverlaging en na de spectaculaire stijging van de rente."

Paul Geudens, editorialist bij Gazet van Antwerpen, vindt dat de deal goede aanzetten bevat, maar er zitten nog onvoldoende besparingen in de begroting. Het belangrijkste is dat er eindelijk een begroting ligt, al vreest Geudens dat het politieke akkoord de financiële aanvallen op België niet zal stoppen. "De hogere rente die daaruit voortvloeit, zal ons veel geld kosten en zal de fundamenten van de pas goedgekeurde begroting al onmiddellijk onderuit halen", voorspelt hij. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners